Rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak a Cserey-Goga Technológiai Líceum középiskolás diákjai számára

Középiskolás diákokkal szembesíti a családon, iskolán és párkapcsolaton belüli bántalmazás veszélyeit a csíksomlyói székhelyű Áradat Egyesület, valamint az RMDSZ Nőszervezetének közös iskolai tájékoztató programja. Az akció tavalyi sikerét látva, a szervezők idén is folytatni szeretnék a a tájékoztatást. Hét megye több mint 3000 diákja számára 22 szakember tart rendhagyó osztályfőnöki órát a témáról.

Az RMDSZ Nőszervezete rendkívül fontosnak tartja, hogy már fiatal korban elkezdjenek beszélni az erőszakról, ennek veszélyeiről, következményeiről, súlyosságáról. A Nőszervezet Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmának (NEEEM) egyik központi eleme a mentalitásváltás, ezért látja fontosnak a szervezet, hogy középiskolásokat is bevonjanak tájékoztatásba – olvasható a nőszervezet közleményében.

A programban résztvevő megyék között szerepel Kolozs, Bihar, Szatmár, Szilágy, Hargita, Kovászna és Maros megye is. 

Krasznán 2018. június 7-én délelőtt került sor Az élet ERŐszakos oldala nevet viselő tájékoztató beszélgetésre az iskola dísztermében. Scheck Zsuzsa klinikai pszichológus, pszichoterapeuta tartott rendhagyó osztályfőnöki órákat a kilencedikes, tizedikes, illetve tizenegyedikes diákok számára, aki a praxisa során nagyon sokszor találkozott már a bántalmazás mindenik formájával.

A szakember az egy órás  prevenciós foglalkozás során felhívta a figyelmet a téma fontosságára, a kölcsönös tiszteletbeli viselkedésre és jól működő, erőszakmentes kapcsolatok kialakítására bátorította a fiatalokat, érintve a családi, iskolai és párkapcsolati erőszak formáit, illetve ezek következményeit. Többek között elhangzott az is, hogy bántalmazás esetén kihez fordulhat a bántalmazott.

A családon belüli- vagy kapcsolaton belüli erőszak egy olyan téma, amelyről nem beszél senki, ezért sokan informálatlanok ezen a téren – tudtuk meg Bogya Annától, az RMDSZ Krasznai Nőszervezetének az elnökétől. Krasznán is, akárcsak bárhol, sok esetben jelen van ez a jelenség, és itt nem konkrétan a fizikális bántalmazásra gondolok. Fiataljainknak tudniuk kell, hogy mi minősül ennek, hogy ez ellen határozottan fel tudjanak lépni. Tájkozottabbaknak kell lenniük, hogy tudják kapcsolataikban, beleértve az internetes kapcsolatokat is, mi elfogadható és mi az, ami már bántalmazásnak minősül – mondta az elnökasszony, aki nagyon örült, hogy a NEEEM kampány programja által a krasznai diákok is részesei lehettek ennek a felvilágosításnak.

Bízunk abban, a tavalyi sikerekre és visszajelzésekre alapozva, hogy az órák után a diákok felismerik és tudatosítják, miként lehet elkerülni, megelőzni az erőszakos kapcsolatokat, illetve hogyan lehet ezekből kimenekülni. Ugyanakkor megértik, miért fontosak a segítő kortársak, megtudják, melyek az erre vonatkozó törvények, melyek a jogaik, illetve azt, hogy a meglévő segítő-támogató szolgálatok hol, mikor és hogyan érhetőek el számukra is – mondta el a tájékoztatókról Simó Irma, az Áradat Egyesület szakmai vezetője.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke szerint az erdélyi magyar társadalom egy részében mai napig tabunak számít a családon belüli erőszak kérdésköre. Ahhoz, hogy egészséges társadalmat neveljünk, a megelőzésre kell helyezzük a hangsúlyt, hiszen elfogadhatatlan az, hogy ebben az országban minden harmincadik másodpercben megvernek egy nőt, és hogy évente kétszáz nő válik a párkapcsolaton belüli erőszak halálos áldozatává. A következő generációnak úgy kell felnőnie, hogy megértse és tudja, az erőszak nem elfogadott és nem megoldás! – hangsúlyozta.

A programban résztvevő diákok nagyon jó véleménnyel vannak a kezdeményezésről, véleményeik alapján nagyon hasznos és tanulságos információkkal lettek gazdagabbak. 

Azt tanultam a mai órán, hogy nem a bántalmazással kell megoldani a problémákat. A szervezőknek azt üzenem, folytassák ezt a programot, mert remélhetőleg sok gyermeken és felnőttön segít” – mondta el tapasztalatait a program egyik tavalyi résztvevője. Azt üzenem, hogy egy hasonló előadás nagyon sokat tud változtatni a diákok véleményén. Erre szükség van, hiszen a bántalmazott nem tesz semmit, mert nem is tudja mit tehetne – olvasható egy másik véleményben. A diákok nagy része annak örült, hogy egy olyan kezdeményezés indult el, amire eddig nem volt precedens.

Spread the love