Kiút a társfüggőségből

A második Női estre Kolozsváron, a Mathias Corvinus Collegium székhelyén került sor 2023. március 28-án, este 18 órától. Az eseményre főként kolozsvári és Kolozsvár környéki
lányok és nők érkeztek, összesen 45 fő. A találkozó egy közös svédasztalos vacsorával
kezdődött, amely ösztönözte az ismerkedést és beszélgetést a résztvevők között. Ezt követően
bemutatkozott az előadó, Kocsis Tünde margittai pszichológus. A három gyermekes családanya
arról beszélt a jelenlévő egyetemista és fiatal felnőtt lány-közösségnek, hogy melyek a
társfüggőség jellemzői, milyen élethelyzetekben és kik között jöhet létre ez a függőségi viszony,
valamint hogy hogyan lehet ebből kigyógyulni. Kiemelte, hogy ő maga is társfüggőségből
gyógyulva indult el hivatásában.
Az előadást kiscsoportos beszélgetés követte, amelynek keretében 21 mondatot
osztályoztak a lányok, egészséges, valamint függő kapcsolat szempontjából. A feladat során a
csoporttagok élénk beszélgetésekbe elegyedtek egymással, amely által jobban megismerkedtek.
Az előadást követően a résztvevők kérdéseket fogalmaztak meg és megéléseket osztottak
meg egymással és az előadóval. A Női esten sikerült megteremteni a jelenlévő lányok és nők
között a közösségi szellemet, valamint bátorítást nyújtani abban, hogy van kiút a
társfüggőségből.


Háromszék női szemmel – filmsorozat

A nagy népszerűségnek örvendett decemberi videósorozatunk további kiadásaiban olyan háromszéki hölgyeket mutatunk be, akiknek tevékenységét, életét, munkáját érdemes megismerni. Olyan nőket, akik nem félnek feszegetni a határokat, akik kitűnnek, feltűnnek, akiktől tanulhatunk, vagy erőt, motivációt nyerhetünk. Részletek ITT!


MEGTÖRTént- Udvarhely

A nők elleni erőszak jelen van több család és közösség mindennapjaiban, ez ellen fellépni mindnyájunk felelőssége. Az esemény célja, hogy szakemberekkel együtt beszéljünk a lehetséges megoldásokról, úgy egyéni, mint döntéshozói szinten. Fontosnak tartjuk, hogy merjünk kilépni barmilyen toxikus, bántalmazó kapcsolatból, merjük felvállalni a problémát és tenni ellene. A beszélgetés résztvevői Csép Andrea, parlamenti képviselő, Lőrinczi Dombi Zsuzsanna ügyvédnő, Asztalos Ágnes, szociálpedagógus, tanácsadó, újságíró és Kiss Kató, ügyész. Részletek ITT!


Fenntartható háztartás

Az életünknek teret adó nagyvárosok világszerte egyre csak nőnek, a megapolisz káros hatásai egyre ismertebbekké váltak. Alapvető problémája az egyre növekvő, szinte alig csillapítható energiafogyasztás és a hulladék mérhetetlen mennyisége, elhelyezési problémákat okozó felhalmozódása. Ezért úgy kell mindennapi életünket szerveznünk, hogy fenntartható háztartásunk legyen. Ez azt is jelenti, hogy sokkal alaposabban kell terveznünk, mint eddig tettük. Az élhető jövő a fogyasztási szokásainkon és múlik. Szemléletváltásra van szükség, olyanra például, amely a hulladékot nem megsemmisítendő dolognak tartja, hanem nyersanyagként tekint rá. Az előadáson dr. Mara Gyöngyvér ad tippeket az anyagok otthoni újrahasznosításáról, az ipari újrahasznosításról is, és nem utolsó sorban a szelektív hulladékgyűjtésről. Részletek ITT!


Székelyföldi nők közéleti műhelye

Interaktív, tabukat döntő beszélgetés-sorozat révén boncolgatunk nőket érintő, aktuális közéleti témákat. A műhely célja, hogy a közélet iránt érdeklődő székelyföldi és sepsiszentgyörgyi nők együttgondolkodásának és együttműködésének egy bejáratott csatornája és platformja legyen, ahol pertinens kérdéseket lehet kötetlenül a felszínre hozni és ezeket érdemben megvitatni, párbeszédeket folytatni a nőket érintő releváns kérdésekről. 

Minden hónap második csütörtökén az online térben, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezet facebook oldalán várjuk azokat, akik érdeklődnek a nők közéleti szerepvállalása, és annak mikéntjei, valamint a család és karrier egyensúlyának kérdésköre iránt, sikeres női életpályákat mutatunk be, jó példákat osztunk meg, de téma lesz a feminizmus és annak negatív konnotációja Székelyföldön, illetve a nőkkel kapcsolatos rekrutációs modellek a közéletben.  Szakemberek közreműködésével járunk körbe olyan érdekes témákat, amelyek női és férfi szemmel egyaránt izgalmasak, megismerve ezáltal a másik nem szemléletmódját is. Meghívottak: dr.Kondor Ágota mentálhigiénés szakember, Benkő Erika, politológus, Magyarósi Imola, művészettörténész és Kovács Bíró Blanka újságíró. Részletek ITT!


Technikai eszközeink mindennapi használata

A koronavírus következtében kialakult helyzetben időseink azok a személyek, akik leginkább magukra maradtak. A legbiztonságosabb találkozást velük az internet adta lehetőségek nyújtják. Mi, fiatalok kütyü szakértők vagyunk, nem kihívás már egy videóhívás indítása, viszont nagyszüleink, idős társaink korántsem így állnak boldogulás téren. Innen jött az ötlet, hogy segítséget nyújtsunk a kolozsvári idősklubb tagjainak, partnerségben a Mathias Rex Egyesülettel. A  közösségi média felületeinek mindennapos használata volt a találkozó fő témája, amely interaktív, kiscsoportos foglalkozásként valósult meg, betartva a járványügyi szabályokat. Ezek a kedves nénik nagyon élvezték ahogy Andacs Zsolt Levente, volt tanácsos jelölt lépésről-lépésre elmagyarázta a Facebook, Messenger és a YouTube bonyolult világát. Saját eszközeiken is megmutattuk nekik mit, hogyan kell.