Kovásznán indult a Sorsfordító nők az elmúlt 100 évben című rendezvénysorozat

Az elmúlt 100 évben az erdélyi, romániai magyarság erős, bátor és gyarapodó közösséggé vált, amely minden nap hozzátett valamit elődei munkájához. Ehhez a közös építkezéshez, gyarapodáshoz számos nő is hozzájárult, a megmaradásban ők is oroszlánrészt vállaltak. Ezeket a nőket mutatja be az országos nőszervezet új rendezvénysorozata, amely első kiadásán Gocz Elvirát ismerhette meg a kovásznai közönség.

Sorsfordító nők az elmúlt 100 évben című projekt 11 erdélyi megye 11 olyan női személyiségét mutatja be – tárlatok és beszélgetések segítségével –, akik az elmúlt évszázadban számottevően hozzájárultak a közösség építéséhez, fejlesztéséhez, pedagógusok, orvosok, papok, polgármesterek, sportolók életútját ismerheti meg az erdélyi közösség. A kiállítások anyagát olyan tárgyak – ruhák, fotók, képzőművészeti alkotások stb. – alkotják, amelyek hűen vázolják a nő életútját, sikereit és szemléltetni tudják megvalósításait.

A rendezvénysorozat első kiadását Kovásznán szervezte meg az RMDSZ Kovásznai Nőszervezete, április 24-én Gocz Elvira mutatkozott be egy képkiállítással egybekötött beszélgetésen.

Nincs olyan kovásznai lakos, aki ne ismerné a titokzatos Gocz Elvirát, aki államférfiak, királyi családok és világhírű személyiségek betegápolójaként szerzett ismertséget és elismerést magának, akinek küzdelmei és önmegvalósítása egy igazi székely asszony kitartásáról tesznek bizonyságot.

– A számtalan elismerés birtokosa, Gocz Elvira hosszú évek munkája, tanulása és tapasztalata után hazatért szülőföldjére, hogy önzetlen támogatást nyújtson azoknak, akik fontosak számára: többek között az iskoláknak, óvodáknak, egyházaknak, kórházaknak, különböző civil szervezeteknek juttatott jelentős anyagi támogatást. Mindezek mellett, azt gondolom, hogy a segítő asszony története már önmagában kincs, amely példát mutathat és erőt adhat a mai nőknek. Akarat, hit és bátorság jellemezte életútját. Az ilyen fáradhatatlan nők jelentősen hozzájárulnak az erdélyi magyar társadalom elismertségéhez – fogalmazott Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke, a beszélgetés moderátora.

A rendezvénysorozatban további tíz olyan nő életútját ismerheti meg a közönség, akik sokat tettek azért, hogy Erdélyben otthon érezhessük magunkat. A további helyszínekkel, részletekkel hamarosan jelentkezünk.

Spread the love