Csép Éva Andrea: a családon belüli erőszakot elkövetők súlyos büntetésére, és az áldozatok nagymértékű és hatékony védelmére szavaztunk ma

Döntőhozó fórumként szavazta meg a parlament a családon belüli erőszak megfékezésére kidolgozott RMDSZ javaslatokat, amelyeket már a szakbizottsági munkálatok alatt a törvényhozók átvettek a kormánynak, az isztambuli egyezményt törvénybe emelő kezdeményezésébe. Ezentúl a szigorú büntetések mellett, a családon belüli erőszakot elkövetőt indokolt esetben azonnali hatállyal távolítják el, akár a saját lakásából, míg az áldozatnak nagymértékű és folyamatos védelmet biztosítanak a hatóságok.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei törvényhozója, a Szövetség javaslatainak egyik kidolgozója úgy értékelte, hogy Románia a mai szavazás által mérföldkőhöz jutott a nők ellen elkövetett és a családon belüli erőszakos cselekedetek meggátolásában: „–az általunk kidolgozott javaslatok értelmében az áldozat valós védelmét, a tettes méltó büntetését szorgalmaztuk. Ezentúl a hatóságoknak rögtön, a helyszínen indokolt esetben azonnal kibocsáthatnak egy ideiglenes, 5 napos sürgősségi távoltartási rendeletet az erőszakot elkövető ellen. Idáig ugyanis, amennyiben egy bántalmazott a hatóságokhoz fordult védelemért, a törvények további 72 órára is az erőszakot elkövető mellett szóltak, míg kibocsátották a távoltartási rendeletet. Ez az idő  az áldozatot számára kritikus, hiszen többször újra bántalmazták. A mai szavazást követően a tettest azonnal, akár a saját ingatlanából is kitilthatják”. A Maros megyei Nőszervezet elnöke ezt követően hozzátette, hogy amennyiben a hatóságok kibocsátják a sürgősségi távoltartási rendeletet, akkor a tettes sem személyesen, de még telefonon sem veheti fel a kapcsolatot az áldozattal. Csép Andrea továbbá kiemelte, hogy ha az áldozat, vagy családtagjai úgy értékelik, hogy az erőszakot elkövető nem tartja be a távoltartási parancsot, biztonsági okokra hivatkozva kérhetik a tettes tartózkodásának elektronikus monitorizálását is, mi több, ennek megszegése egy hónaptól akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat. 

A törvényhozó rámutatott arra is, hogy az 5 napig érvényes azonnal kibocsátott, ideiglenes távoltartási rendelet érvényessége alatt a törvényszék, a hatóságok javaslatára kiállítja az állandó jellegű távoltartási rendeletet, valamint a hatóságok az áldozatnak  ügyvédi és jogi asszisztenciát biztosítanak az orvosi ellátás mellett.„Romániában minden harmincadik másodpercben megvernek, bántalmaznak egy nőt, éventetöbb mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává.  Az RMDSZ Nőszervezetének sikerült egy olyan folyamatot beindítani a NEEEM! kampány soránaz elmúlt években, amely megkerülhetetlenné tette ezt az aktuális és nagyon súlyos problémát jelentő a témát törvényhozók és a pártok számára. Az aggasztó számok ellenére, az isztambuli egyezmény aláírását követően, Románia parlamentje csak most illesztette be jogszabályaiba az egyezmény előírásait és szavazta meg a biztonságosabb életet szavatoló intézkedést az erőszakot elszenvedettek védelmére ” – taglalta Csép Éva Andrea képviselő a szavazást követően, majd hozzátette, hogy az RMDSZ Nőszervezete tovább folytatja tájékoztató és tudatosító kampányát a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom keretében.

Spread the love