Csép Andrea: Fontos, hogy mi erdélyi nők összefogjunk, és támogassuk egymást, hisz csak így tudunk előre haladni

Az RMDSZ Nőszervezete május 27-én tartotta a Nő-a siker! Minden, amit tudnod kell! című képzéssorozat második előadását, melynek témája a vállalkozás volt.

Czirjék Katalin, közösségszervező, a Női Vállalkozók Erdélyben alapítója elmondta: szerinte a legfontosabb dolog, amikor vállalkozásokról beszélünk az, hogy tanuljunk egymástól, és ne versenytársakként tekintsünk egymásra. Czirjék Kati szerint mi, erdélyi nők „az út széléről is összeszedjük az információt, csak fontos, hogy legyen útszél, ahonnan tudunk gyűjtögetni”. Az erdélyi női vállalkozók boldogulását nehezíti az is, hogy nem igazán voltak mintáik, de a fiatal generációnak talán abban könnyebb lesz, hogy van viszonyítási pont. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy mennyire fontos a Női Vállalkozók Erdélyben csoport, hisz a közösség élménye mellett, információkkal, kapcsolati hálóval és lehetőségekkel is gazdagodhatnak azok, akik aktívan részt vesznek benne. 

„Növekvőben van a magyar vállalkozó nők által indított és vezetett innovatív vállalkozások száma, ugyanakkor jellemzőek, a kreatív ipari tevékenységek — mondta Mátyus Enikő, az innoHub közösségi munkatér társalapítója és vezetője. Enikő ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az operatív programok által támogatott új vállalkozások nem eredményeztek egy erős start-up ökoszisztémát Romániában, mivel a start-up önmagában, nagy kockázattal ugyanakkor nagy fejlődési potenciállal bíró vállalkozás. Egy start-upnak nem kell feltétlenül technológia alapúnak lennie, hanem inkább valami újszerűt kell felmutatnia. A start-up lényege tehát abban rejlik, hogy óriási rizikót jelent az indítása, de a cél, hogy ne csak a fenntarthatósági időszakban tudjon működni, hanem azután is. „Azért szeretek ebben a környezetben dolgozni, mert szeretem a fejlődésorientált közösségeket, szeretem azokat a tevékenységeket, amelyek hatással vannak a társadalomra, ennek fejlődésére”. Az innoHub legújabb programjaiban mentorálást kínál fahulladék újrahasznosításában tevékenykedőknek (SPIRE) és digitalizálni akaró KKV-knak (DIH-World).

A beszélgetést a Musafir nyelviskola példájával zártuk, amelynek példaértékű tevékenységét Gyöngyösi Csilla iszlámkutató, az iskola igazgatója mutatta be. Csilla elmondta, hogy az ötlet onnan indult, hogy „a gyerekeim abban a helyzetben találták magukat, amit mi nem ismertünk, hogy nincs ahonnan megtanulniuk románul. Ezt láttam más gyerekek helyzetében is, ezért úgy gondoltam, hogy ez egy remek lehetőség arra, hogy megoldást kínáljunk az erdélyi gyerekek egyik legfőbb problémájára. Úgy gondolom, hogy az erdélyi magyar közösségben kialakult egy erős frusztráció a nyelvtanulás kapcsán, ezen szeretnénk változtatni a jövőben” – fejtette ki. Ő is kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy vállalkozásainkkal ne egymás ellen dolgozzunk, hanem egy irányba menjünk, és egymást segítve haladjunk.

Összegzésként Biró Rozália, a Nőszervezet elnöke, aki maga is vállalkozó volt, kiemelte, hogy a nők által indított vállalkozások jellemzően valamilyen közösségi igény kielégítésére, családi és emberi szükségletek megoldására fokuszálva jönnek létre. Jelenleg, amikor az Európai Unió országaiban mindenhol a helyreállítási tervekről tárgyalnak, kiemelten fontos, hogy az új beruházások és vállalkozások az emberek, illetve közösségek igényeire fókuszálva végezzék a fejlesztéseket. Az RMDSZ Nőszervezet számára fontos, hogy segítse az erdélyi magyar nőket, tanulási és fejlődési lehetőséget biztosítson számukra, bátorítsa őket, és egy találkozási pontot kínáljon, ahol a nők meg tudják osztani egymással tapasztalataikat, problémáikat. Ezzel a céllal indult a képzéssorozat is, amely minden hónapban különböző területeket érint. A következő hónap előadásán meghívottjaink arról beszélnek majd, hogy milyen foglalkozásokat találhatunk ki gyerekeinknek a nyári vakációra.

Spread the love