Az RMDSZ Nőszervezet a család védelmének érdekében támogatja a gyermekek jogainak érvényesítését

Ma van az erőszak gyermekáldozatainak világnapja. Az UNICEF Magyar Bizottságának jelentése szerint a nemzetközi statisztikai adatok alapján minden hatodik lány, és minden tizedik fiú válik szexuális zaklatás áldozatává 18 éves kora előtt.

Az RMDSZ Nőszervezet a család védelmének érdekében támogatja a gyermekek jogainak érvényesítését, illetve kiáll a családon belüli erőszakos megnyilvánulások áldozatai mellett. Számunkra fontos, hogy minden gyermek biztonságos körülmények között, egészségesen tudjon fejlődni. Ennek érdekében az RMDSZ Nőszervezet az Áradat Egyesülettel közösen, 2017-2019 között, prevenciós előadásokat szervezett iskolások számára, amely során a szakemberek az erőszak különböző formáiról, azok felismeréséről és a segítségkérés lehetőségeiről beszélgettek a diákokkal. A program során több helyszínen és megyében, mintegy évi 3 ezer diák vett részt. Bár eredetileg párkapcsolati erőszakról szóltak az órák, hamar kiderült, hogy szükség van arra, hogy iskolai zaklatásról, biztonságos internetezésről és szexuális bántalmazásról is szó essék. 

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, múlt héten egyeztetett az UNICEF Románia képviselőjével, Pieter Bulttal, arról a Minimális Szolgáltatási Csomagról, amelyet ideiglenesen az UNICEF megvalósított Bákó megye 38 településen, hatékony eredményekkel. A projekt lényege, hogy minden település rendelkezzen egy szociális munkás, orvosi asszisztens és iskolai mediátor szakemberrel, akiknek fizetését és működési költségeiket a helyi önkormányzat biztosítja. Az ők feladatuk felmérni, elemezni és szükség szerint integrált szolgáltatásokkal segíteni a rászoruló gyerekeket és családjaikat. 

Az integrált egészségügyi, nevelési és szociális támogató szolgáltatásokkal jelentős mértékben csökkenthető a gyermekekkel szembeni erőszakos megnyilvánulások esete. 

A 38 településen 40%-al csökkent a védőoltás nélküli gyerekek száma, 50%-al csökkent a kiskorú lány anyák száma , az iskolaelhagyás  pedig 60%-al esett a 2015-2018 közötti időszakban a szolgáltatások eredményeként. 

,,Most amikor a világjárvány miatti korlátozások hatását figyelembe véve az Európai Bizottság új stratégiát fogadott el a gyermekek jogainak biztosításáról, melynek harmadik irányelve a kiskorúak elleni  erőszak felszámolására, illetve a gyerekek védelmére vonatkozik. Szükséges, hogy országos szinten is partnerségeket építsünk e strategia mentén és olyan civil szervezetekkel, nemzetközi intézményekkel együtt dolgozzunk, akiknek igen széleskörű tapasztalatuk van ezen a területen, azért, hogy gyermekbarát önkormányzataink legyenek, amelyek helyi intézkedésekkel támogatják a gyermekek nyugodt, biztonságos fejlődését. Az RMDSZ Nőszervezete elkötelezetten fog cselekedni a következőkben is az erőszak bármilyen formájának felszámolása illetve megelőzése céljából”– összegezte az elnökasszony.

Spread the love