Nyugdíjkorhatár: legyen választási lehetőségük a nőknek!

2015-10-02


Az RMDSZ Nőszervezete szerint bizonyos esetekben diszkriminációhoz vezet, hogy a nők hamarabb elküldhetők nyugdíjba. Változást akarnak.

A nyugdíjtörvény korhatárra vonatkozó előírásainak módosítását kezdeményezik az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt nőszervezetei. A módosítás arra vonatkozna, hogy a nők szabadon választhassák meg, hogy 2030-tól 63 vagy 65 éves korukba mennének nyugdíjba. A jelenlegi törvényes előírások szerint a nők 59, a férfiak pedig 64 éves korukba mehetnek nyugdíjba, a nők és a férfiak nyugdíjazása közötti intervallum ugyan 15 év múlva csökken, de nem szűnik meg teljesen. Ez bizonyos esetekben diszkriminatív is lehet a női munkavállalókra nézve, például a kutatói tevékenységet végző nők esetében. 

Az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt nőszervezete a héten találkozott Bukarestben, ahol a következő időszak együttműködési lehetőségeiről egyeztettek. A megbeszélés során többek között a nők nyugdíjkorhatárának megválaszthatóságáról szóló törvénymódosító javaslat közös benyújtásáról is döntöttek, amelyre október folyamán kerül sor. 

A két szervezet képviselői további együttműködési felületként jelölték meg a nők elleni erőszak, valamint a betegségmegelőzés témaköreit, amelyeket illetően közösen gondolkodnak mind törvénykezési javaslatokban, mind pedig felhívó, tudatosító jellegű tevékenységekben. Ezekkel a témákkal kapcsolatban Biró Rozália szenátort, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke kérdeztük, aki jelen volt a beszélgetésen. 

Milyen igényre felel a nőszervezet azzal, hogy a férfiak és nők nyugdíjkorhatárának a kiegyenlítését szorgalmazza? 

– Azoknak a hölgyeknek a túlnyomó többsége, akikkel beszéltem, és akik azon a véleményen voltak, hogy módosítani kell a nyugdíjtörvényt, értelmiségi hölgyek voltak, akik egyetemen, tudományos kutatásban dolgoznak, hiszen ez a korhatár akár diszkriminációként is felfogható, ha azt vesszük figyelembe, hogy a férfiak 65 éves korukig dolgozhatnak, a nők pedig nem. Sok visszajelzés arra vonatkozott, hogy kell léteznie a választási lehetőségnek. 

Az RMDSZ Nőszervezete másrészt a nyugdíjkorhatár csökkentését szorgalmazza azoknak a nőknek az esetében, akiknek háromnál több gyerekük van, hiszen elfáradnak, nehéz körülmények között élnek Romániában. Tehát a kezdeményezés lényege az, hogy létezzen választási lehetőség, a nők ugyanaddig maradhassanak a pályán, mint a férfiak. 

A nők nyugdíjkorhatárának a férfiakéhoz képest történő csökkentésének a szociológusok általában nem szoktak örülni, mert szerintük ezáltal a férfiak és nők közötti esélyegyenlőtlenségek konzerválódnak, a társadalmilag meghatározott nemi szerepeket tovább görgeti egy ilyen intézkedés, és nem neveli át a társadalmat arra, hogy a férfiak és nők egyenlő mértékben osztozzanak a családi, gyermekneveléssel kapcsolatos felelősségeken. 

– Igen, a dolgoknak ez az oldala is valós, de az is, hogy például az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz is érkeztek be olyan írott megkeresések, melyek szerint a nyugdíjtörvény által előírt nyugdíjkorhatár egy hátrányos megkülönböztetés a hölgyek számára, és változtatni kellene rajta úgy, hogy a választás lehetősége legyen megerősítve. 

A PNL és az RMDSZ nőszervezetének ülésén szó volt a egészségügyi kérdésekről és a nők ellen elkövetett erőszak témaköréről is. Ezekben a témakörökben milyen törvénytervezeteket képzeltek el? 

– Most csak egyeztettünk ezekről a kérdésekről, de konkrétumok még nem születtek. Gyakorlatilag május 6-án kezdődött el az együttműködésünk a román politikai pártok nőszervezeteivel, amikor is az esélyegyenlőség világnapjának alkalmával meghívtuk őket. 

A konferenciát az emberjogi bizottság égisze alatt szerveztük, aminek az volt a címe, hogy Egyenlőek, de különbözőek. Ezen a találkozón derült ki, hogy az elmúlt 25 évben semmiféle együttműködés nem volt a nőszervezetek között, és rádöbbentünk, hogy mekkora szükség lenne rá, és mindenki mennyit nyerhetne ebből az együttműködésből. Ennek az együttműködésnek csak az egyik oldalát képezik a törvénymódosításokra vagy törvények kezdeményezésére vonatkozó egyeztetések: ha a nőszervezetek egyeztetnek, összefognak, akkor meg lehet szerezni azt a politikai akaratot, ami szükséges ahhoz, hogy meg legyen a többség egy törvény vagy törvénymódosítás elfogadásához. 

Ezen a héten a harmadik találkozóra került sor, de csak a liberális nőszervezettel tanácskoztunk, és beszéltünk még két témakörről, ami hangsúlyozom, csak egy lehetőség, hiszen minden nőszervezetnek egyeztetnie kell erről a saját politikai alakulatával. Tehát sor kerülhetne egy közös törvénymódosítási kezdeményezésre, illetve egy új törvénynek az elfogadására. 

Az egyik az egészségügyi területre vonatkozna, hiszen a prevencióban, a megelőzésben óriási hiányosságok mutatkoznak. Ha a megelőzés erős lenne, és léteznének megelőzési stratégiák, akkor az az egészségügyi stratégiát és az egészségügyi költségvetést is módosítaná, hiszen a betegségek megelőzésére eleve kevesebbet kell költeni, mint a betegség orvoslására. 

A másik téma, amiről szó volt, és ami kiemelten fontos volt a probléma nagyságát alapul véve, az a nők elleni erőszak. November 25-én lesz a nők elleni erőszak leküzdésének a világnapja és annak a lehetőséget elemezzük, hogy országos szinten, vagy helyi, illetve megyei szintekre lebontva, a román politikai pártok nőszervezeteivel együtt szervezzünk akciókat, párbeszédeket. 

Beszéljünk arról, hogy mennyire súlyos jelenség Romániában a nők elleni erőszak, hogy mennyire hiányos a jelenség tematizálásának kultúrája, illetve annak kultúrája, hogy észrevegyük, az eseteket a megfelelő szerveknél feljelentsük, hogy az emberek figyelmét felkeltsük és odahassunk, hogy csökkenjen ez a jelenség. A romániai kultúrában ugyanis nem illik erről beszélni, éppen ezért tartom szükségesnek és fontosnak, hogy a nőszervezeteken belül erősítsük ezt a párbeszédet, mert ha több irányból próbálunk valamit megoldani, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy sikerünk lesz. 

Mekkora esélye van annak, hogy elfogadják ezt a nyugdíjtörvény-módosítást? 

– A törvénymódosítás még nincs benyújtva a parlamentbe, most tartunk annál a fázisnál, hogy a beszélgetést követően megegyeztünk a liberális párt nőszervezetével az együttműködésről, és remélem, hogy a többi párt nőszervezetével is sikerül. Ha ez megtörténik, akkor a nőszervezeteknek az lesz a dolguk, hogy a pártjuk támogatását megszerezzék. Ily módon kivédhető lenne, hogy a tervezetet csak azért utasítsák el a parlamentben, mert ez egy ellenzéki kezdeményezés.


Forrás: www.transindex.ro


hozzászolás