Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár Bánffyhunyadon és Körösfőn: értékeink európai megismertetése egyik kiemelt célom

2014-04-25


„Bőven van értékünk, amit megmutathatunk Európában. Ezért úgy gondolom, hogy a következő hét évben európai parlamenti képviseletünkben még hangsúlyosabban jelen kell lennie az erdélyi magyar identitáshoz kötődő elemek felvállalásának, népszerűsítésének. Az RMDSZ erre kér felhatalmazást a magyar közösségtől május 25-én” – fogalmazott Hegedüs Csilla államtitkár, aki tegnap, április 24-én Kolozs megyében, Bánffyhunyadon indította európai parlamenti kampánykörútját. Az RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltje kalotaszegi református lelkészekkel, iskolaigazgatókkal és aligazgatókkal, illetve a helyi nőszervezet képviselőivel találkozott. A beszélgetést követően Körösfőn, az önkormányzat képviselőivel Kalotaszeg kulturális turizmusa fellendítésének európai lehetőségeit tekintette át.

Bánffyhunyadon a helyi közösség képviselői méltányolták, hogy a kulturális tárca a 2010–2012-es időszakban Kolozs megyei magyar műemlékek helyreállítását jelentős összegekkel támogatta és hangsúlyozták a finanszírozás folytatásának fontosságát. Azt is elmondták, hogy a bánffyhunyadi református műemléktemplom felújítása közösségi prioritás, hiszen a tetőzet megrongálódása lehetetlenné teszi az épület megfelelő karbantartását. Hegedüs Csilla ennek kapcsán úgy fogalmazott: a minisztérium erre vonatkozó intézkedéseit a közösség által jelzett problémák alakítják ki, hiszen az RMDSZ ezért vállalta a kormányzati jelenlétet.
 
Az államtitkár ugyanakkor kiemelte a helyi nőszervezet társadalomszervező tevékenységét és ösztönözte a hölgyek nyomatékosabb részvételét közösségük sorsának alakításában. „Közösségi értékek számomra azok a nők is, akik összetartják a családot és tágabb környezetüket is meghatározzák. Ezért az erdélyi magyar nők sajátos problémáinak képviseletét, a reális esélyegyenlőség megteremtését bátrabban, kezdeményezőbben fel kell vállalnunk. Ezáltal is erdélyiek lehetünk Brüsszelben” – tette hozzá az RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltje.
 
Körösfőn az európai fejlesztési lehetőségekről, az uniós pályázatokról való folyamatos és napirendszerű tájékozódás fontossága, illetve Kalotaszeg kulturális turisztikai fellendítésének elsődlegessége merült fel azon a fórumon, amelyen a település polgármestere és alpolgármestere, valamint a helyi önkormányzat képviselői vettek részt. „Ha ott vagyunk, ahol mindezekről döntenek, akkor önök első kézből tájékozódhatnak a lehetőségekről és ez egy igen fontos tudás. De arról se feledkezzünk meg, amit mi adhatunk hozzá közös Európánkhoz. Erdélyi kincseink brüsszeli megismertetése az én meglátásomban olyan szakmai felkészültséget is feltételez, amelyre méltán figyelhetnek fel európai partnereink. Az RMDSZ bizonyított már ezen a téren Brüsszelben. Ennek folytatására kérünk önöktől lehetőséget a közelgő választásokon. Ez a tét május 25-én” – tette hozzá Hegedüs Csilla.hozzászolás