Biró Rozália: feladatunk a Romániában élő magyarság elvárásainak megfelelő ismerete és képviselete

2014-04-05

Több fotó megtekintéséhez kattintson ide !

„25 évvel ezelőtt, a Szövetség megalakulásakor, azt tűztük ki célul, hogy megtaláljuk azokat az eszközöket, amelyek által a másfél millió magyar ember érdekeit fel tudjuk vállalni és érvényesíteni tudjuk. Ez a célkitűzés mai napig változatlan, hisz továbbra is hisszük, hogy a mi feladatunk a Romániában élő magyarság elvárásainak megfelelő ismerete és képviselete. Ennek a vállalt küldetésnek, a Szövetségnek a megerősítése érdekében jött létre az RMDSZ Nőszervezete is, hozzájárulva ahhoz, hogy minél mélyrehatóbban ismerjük és felmérjük a helyi közösségek specifikus igényeit” – fogalmazott Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke. A nemrégiben lezárult párbeszédsorozatra reflektálva kiemelte: „Az EP-kampány elején járva, az a célunk, hogy olyan képviselőink legyenek, akik sajátjuknak érzik ezeket az igényeket és tenni tudnak értük. Annak érdekében, hogy ezt meg tudjuk valósítani, elindítottuk azt a maratoni párbeszédsorozatot, amelynek keretén belül januártól mostanáig az EP-képviselőjelöltünk körbejárta az összes tagszervezetünket, párbeszédet kezdeményezve a hölgyekkel, felleltározva a létező problémákat. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy beszélgessünk, tudjunk egymásról és közösen állítsuk össze azt a prioritás-csomagot, amely mentén képviselőink az Európai Parlamentben dolgozni fognak”.
 
„1368 hölggyel találkoztak az RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltjei a párbeszédsorozat alatt, közel 7 ezer kilométert utaztak, és 947 olyan támogatói ívük van, amelyben a Nőszervezet aktív tagjai feladatokat is vállalnak, főleg a kampányban” - tájékoztatott Hegedüs Csilla, az RMDSZ EP- képviselőjelöltje. „A Nőszervezet tagjaiban felmerül az az igény, hogy egymástól tanuljanak, nőszervezet a nőszervezettől. Ez számomra egy nagyon pozitív élmény, és a felmérések is azt igazolták, hogy van, amit egymástól tanuljunk, vannak jó példák, amelyeket meg lehet ismerni“ – fogalmazott az európai parlamenti képviselőjelölt.
 
Hegedüs Csilla szerint a Nőszervezet EP-választási programját akarták a párbeszédsorozat alkalmával közösen megbeszélni, kialakítani, hiszen az RMDSZ Nőszervezete közös döntések alapján kell működjön. Elmondta, három fontosabb kérdéskör körvonalazódott: a családtervezés bátorítása, a bérszakadék – az EU szintjén a nők 20 százalékkal kevesebbet keresnek ugyanazért a munkáért, mint a férfiak, ennek a kérdésnek a rendezése az Európai Parlament szintjéről kell elinduljon. A harmadik kérdéskör, amely több helyen is megfogalmazódott, a vállalkozó hölgyek támogatása, hiszen sok hölgy van, aki képes lenne egy vállalkozást elindítani, de nem rendelkezik kellő információval, valamint a bátorsága is hiányzik. „Egy óriási élmény volt ez a maraton, azt éreztem, hogy egy nagyon erős, tenni vágyó közösség az RMDSZ Nőszervezete, amely adni akar az erdélyi magyar közösségnek, feladatokat vállal, hogy élhetőbbé tegye a környezetét“ – emelte ki az RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltje.
 
A körút tapasztalataira kitérve Nagy Emese, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke elmondta: „Ismét megbizonyosodhattunk arról, hogy a személyes, kötetlen beszélgetések segítenek a legtöbbet a közös tervezésben. Már a Nőszervezet megalakulásakor az a döntés vezényelt bennünket, hogy ne mi határozzuk meg a tagszervezeteinknek, hogy mit kell tenni, hanem az általános irányelveket kitűzve, őket kérdezzük meg, hogy melyek azok a sajátos helyi igények, amelyekre a szervezetnek koncentrálni kell, amelyekért közösen dolgoznunk kell.” A támogatói ívek feldolgozásával kapcsolatosan kiemelte: „a Nőszervezet munkája része az RMDSZ munkájának mind a kampányban, mind a magyar közösség érdekében kifejtett tevékenységei során. Ennek érdekében a pátbeszéd-sorozat folyamán begyűjtött támogatói ívek adatait minden helyi szervezet rendelkezésére bocsájtjuk, hogy elősegíthesse a következő időszak tervezését és a közös munkát.”hozzászolás