Megalakult az RMDSZ Lupényi Nőszervezete

2014-02-02

Több fotó megtekintéséhez kattintson ide !

Közel százan vettek részt az eseményen, zömében lupényi, urikányi és vulkányi hölgyek, de érkeztek a megye többi részéből is vendégek, nőszervezeti tagok. A találkozón jelen volt Hegedüs Csilla RMDSZ kulturális főtitkárhelyettes, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke.

Benedekfi Dávid lupényi RMDSZ-elnök házigazdaként szólt a jelenlevőkhöz, felidézve, hogy 25 évvel ezelőtt ugyanebben a teremben alapították meg az RMDSZ lupényi szervezetét, és örömmel állapította meg, az akkori alapítótagokból most is többen jelen vannak.
 
Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta, a megyei RMDSZ életében fontos szerepet játszik a kibontakozó női kezdeményezés, különösképpen, hogy idén a közösségégépítés éve van Hunyad megyében. „A közösségépítés mindig tevékenységünk középpontjában volt, de most a Szövetség megalakulásának 25 éves évfordulójára készülve, bővíteni kell munkánkat, új ötletekre, új nézőpontokra, új hangokra van szükség, hogy közösségünket megszólítsuk. Ebbéli igyekezetünkben a Nőszervezet nagy segítséget tud nyújtani, ezért is üdvözlöm mindazokat a kolléganőket, akik idejüket, energiájukat, elképzeléseiket hozzáteszik Szövetségünk közösségépítő munkájához” – fogalmazott Winkler Gyula, támogatásáról biztosítva a Nőszervezet alapítóit.
 
Kitérve az EP-választásra, amely az RMDSZ legfontosabb politikai prioritása a következő fél évben, Winkler Gyula ismertette a kampányra való felkészülés mozzanatait. Elmondta, február 10-én zárul a Hunyad megyei konzultáció, melynek segítségével a magyar közösség prioritásait, igényeit, RMDSZ-szel szembeni elvárásait szeretnék felmérni, február végén pedig megkezdődik az EP-választáshoz szükséges aláírásgyűjtés. „Legalább 200 000 aláírással kell Erdély-szerte támogatni az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáját” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan kezdődik Hunyad megyében a beiskolázási kampány, ennek előkészületei zajlanak már, akárcsak a március 15-ei ünnepségek szervezése, hogy méltó módon emlékezhessenek meg nemzeti ünnepünkre.
 
Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke ismertette a csíkszeredai kongresszus óta eltelt időszak legfontosabb mozzanatait, a nőszervezetek megalakulását Erdélyben. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség érdekvédelmi szervezetként nap mint nap jelen van a magyarok életében, ezt a szerepvállalást kívánja gazdagítani a Nőszervezet” – mondta el tevékenységük fő célját Hegedüs Csilla.
 
Kun Gazda Kinga, az RMDSZ Nőszervezetének Hunyad megyei elnöke a megyei célkitűzésekről beszélt, beszámolva ugyanakkor a tavalyi őszi megalakulásuk óta elért eredményeket. A választások eredményeképpen Antal Amália lett az RMDSZ lupényi Nőszervezetének elnöke, munkáját Pepelán Hilda vulkányi és Kiszely Mária Magdolna urikányi alelnök segíti. Az újonnan megválasztott elnök a közösség megerősítését, a szociális és kultúra területén való szerepvállalást, de a hagyományos kézműves tevékenységek elindítását is célként jelölte meg. 
 
Az ülés második részében, Hegedüs Csilla vezetése alatt zajlott le az országos párbeszédsorozat Hunyad megyei konzultációja. A szombati eseményen részt vett és beszédet mondott Dézsi Attila volt Hunyad megyei prefektus, Széll Lőrinc, az MKT elnöke és Burján Gergely, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének politikai alelnöke.
 
Csütörtökön, január 30-án Petrozsényban is megalakult az RMDSZ Nőszervezete, amelynek része a petrillai és aninószai magyar közösség is. A szervezet elnöke Bogdán Ildikó lett, alelnök Babţan Judit és Dani Emese.hozzászolás