Biró Rozália: Svédország jó példa a nők politikai szerepvállalását illetően

2013-10-30


A Susanne Eberstein, Svédország Parlamentjének első alelnöke által vezetett delegáció az emberi jogok tiszteletben tartásáról, a fogyatékos személyek helyzetéről, az állami gondozásban levő gyermekek és a nemzeti kisebbségi jogainak tiszteletben tartásáról, illetve a roma közösség problémáiról tájékozódott. 

Biró Rozália szenátor, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke elmondta, hogy a svéd delegáció kezdeményezésére létrejött találkozón, kitértek a férfiak és nők közötti esélyegyenlőségre, a nők politikai részvételi arányára, és nem utolsó sorban azokról az együttműködési keretegyezményekről tárgyaltak, amelyek úgy gazdasági, mint környezetvédelmi és energetikai téren a két állam között kötöttek meg és ma is gyakorlatban vannak.
 
„Románia az emberi jogok betartásának területén számos előrelépést tett, de annak ellenére, hogy az ország jogi kerete megfelel az Európai Unió által megfogalmazott kereteknek, ‒ hiszen ratifikáltunk minden keretegyezményt,‒ mégis azt tapasztaljuk, hogy nehézségekbe ütközünk a törvények gyakorlatba ültetésekor, például a nemzeti kisebbségek jogainak alkalmazásakor, a sérült személyek jogainak gyakorlatba ültetésének, vagy akár az állami gondozásban levő gyerekek esetében is sok tennivalónk van ezen a területen” - mutatott rá Biró Rozália, a Szenátus Emberjogi, vallási és kisebbségügyi bizottságának elnöke.
 
A szenátor külön köszönetét fejezte ki a svédországi hivatalos delegációnak, azért a támogatásért, amelyet Romániának nyújt, annak érdekében, hogy mielőbb csatlakozzon a schengeni övezethez, továbbá hangsúlyozta a parlamenti baráti munkacsoportok szükségességét annak érdekében, hogy egy hatékonyabb együttműködést szorgalmazzon egymás között a két ország.
 
„Svédország jó példa a nők politikai szerepvállalását illetően. Svédország és Románia között komoly eltérések vannak e téren, de parlamenti ciklusonként észlelhető, hogy nagyobb arányban vállalnak politikai karriert a nők. Susanne Eberstein, a svéd Parlament első alelnöke ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy támogatásáról biztosít bennünket, hogy a már bevált legjobb gyakorlatok mentén növeljük a női jelenlétet a romániai közéletben” – fejtette ki Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátorahozzászolás