Az RMDSZ Nőszervezete a Munka és Magánélet Közötti Egyensúly Európai Napjának létrehozását kéri

2021-03-19


Közös levélben fordult az RMDSZ Nőszervezete és az Európai Néppárt Nőszervezete (EPP Women) az Európai Bizottsághoz, amelyben a Munka és Magánélet Közötti Egyensúly Európai Napjának (European Day for Work-Life Balance) létrehozását kéri.

„Levelünket Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökéhez és azon európai uniós biztosokhoz intéztük, akik az EU-ban az esélyegyenlÅ‘ség területén dolgoznak. Jelenleg folyamatban van a tagállamok által a munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló 2019/1158 számú uniós irányelv életbe ültetése, ezért a legidÅ‘szerűbb lenne, ha az Európai Bizottság egy ilyen jellegű európai nap létrehozásával is megerÅ‘síti az esélyegyenlÅ‘ség elérése érdekében tett erÅ‘feszítését, illetve a nÅ‘k szerepének fontosságát a társadalomban, családban és gazdasági életben”- mondta Bíró Rozália, az RMDSZ NÅ‘szervezetének elnöke.

„A Munka és Magánélet Közötti Egyensúly Európai Napjának létrehozásának javaslata az RMDSZ Nőszervezetétől származik, amelyet az Európai Néppárt 2019-ben az éves Kongresszusán egyöntetűen fogadott el. Az Európai Nap dátumaként szimbolikusan a tavaszi napéjegyenlőséget, március 20-át határoztuk meg, most az Európai Bizottság feladata lesz ezt életbe léptetni.

Az RMDSZ NÅ‘szervezetének célja tudatosítani, hogy a munkahely mellett, a családdal töltött minÅ‘ségi idÅ‘t biztosítani kell nemcsak a nÅ‘k, de mindkét szülÅ‘ számára, ugyanakkor megerÅ‘síteni úgy a munkaadóban, mint pedig a munkavállalóban azt, hogy egy egészséges társadalomban a munka mellett a magánélet és családbarát szemléletmód is hangsúlyos szerepet kell kapjon” - tájékoztatott Bálint Margit, az RMDSZ NÅ‘szervezetének külügyért felelÅ‘s alelnöke.

 hozzászolás