Európai szinten lép fel a családon belüli erőszak ellen az RMDSZ Nőszervezete

2020-09-22


A családon belüli erőszak felszámolása érdekében fogadott el egy új állásfoglalást az Európai Néppárt Nőszervezete (EPPWomen), amelynek alapját Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet elnökének és Bálint Margit alelnök javaslatai képezik. Az isztambuli keretegyezmény mentén indítandó társadalmi párbeszéd szükségességéről szóló dokumentumot az EPPWomen 53 tagszervezetéhez juttatják el.

„A világjárvánnyal járó korlátozások azt eredményezték, hogy Európa valamennyi országában, de kiemelten Romániában, a családon belüli erÅ‘szak eseteinek száma megnövekedett. Míg márciusban 250 erÅ‘szakos esetet jelentettek be az országban, áprilisra ez a szám 308-re nÅ‘tt. Ezek nagyon aggasztó számok. Ezért szükségesnek láttam azt, hogy az Európai Néppárt NÅ‘szervezete (EPPWomen) egy olyan állásfoglalást fogalmazzon meg, amelyben a tagállamok vezetÅ‘ihez fordul a családon belüli erÅ‘szak, illetve a nÅ‘ket és gyermekeket ért erÅ‘szakos cselekmények visszaszorítása érdekében” – közölte Biró Rozália.   

A dokumentum kilenc pontjában a tagállamok kormányait és az EPPWomen tagszervezeteit szólítják fel arra, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki a nők elleni erőszak felszámolására.

„Ami Romániát illeti, láthatjuk, hogy rengeteg tennivaló van még az erőszakos cselekmények visszaszorításában. Csép Andrea parlamenti képviselő RMDSZ-es törvénymódosításai javítanak a helyzeten, de azt tapasztaljuk, hogy a törvény által kínált lehetőségeket a rendszer hiányosságai miatt nem tudjuk kellőképpen kihasználni. Ezért szükséges egy egységes kiállás az Európai Unió részéről, mind törvénymódosítások, mind a lehetőségek és erőforrások megteremtésével. Azonnali és valós segítséget kell nyújtanunk mindazoknak, akik az erőszak valamilyen formáját elszenvedték, és szükségük van arra, hogy támaszkodjanak valakire” – zárta gondolatait az RMDSZ Nőszervezet elnöke.hozzászolás