Életet adtak az éveknek Kolozsváron!

2020-02-24


Az elmúlt 30 év során először találkoztak az erdélyi magyar nyugdíjas mozgalmak vezetői, akik az RMDSZ Nőszervezet meghívására vettek részt az Életet az éveknek – aktív időskor találkozón, Kolozsváron. Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet elnöke, a rendezvény megnyitóján rámutatott: „A tapasztalt korosztály az, amely az értékrendet őrzi az erdélyi magyar közösségünkben.”

A hiánypótló kezdeményezés az idősekkel való foglalkozások korlátaira és lehetőségeire épült, széleskörű ismereteket nyújtva a jelenlévőknek. A csoportmunkák és előadások egyaránt szerves részét képezték a programnak, ahol az önfejlesztésé volt a főszerep. Mindebben nagy szerepet vállalt Barna Katalin trainer, aki több órás foglalkozást tartott a viselkedésstílusok és kommunikáció témakörében. A jelenlévők aktívan bekapcsolódtak a változatos tematikára épülő műhelymunkákba, amelyek között képelemzés, plakátkészítés, szerepjáték és saját projekt kidolgozása is szerepelt.

A program során először tartott közös kerekasztal beszélgetést Borsos Melinda, az Erdélyi Református Nőszövetség elnöke, Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára, Récsei Szilárd, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Igazgatóság idős programok koordinátora, és a házigazda RMDSZ Nőszervezet.

A program főszervezője Márkus Etelka trainer, a Nőszervezet idős programokért felelős alelnöke is számos műhelymunkát moderált, előadásában pedig a közösség megtartó erejére és a kapcsolódásokra hívta fel a figyelmet.

A pályázatírás rejtelmeibe is betekintést nyertek a nyugdíjas mozgalmak vezetői, akik Márton Katalintól, a Communitas Alapítvány munkatársától kérdezhettek a témával kapcsolatban.

A közel 50 nyugdíjas résztvevőnek lehetősége volt a folyamatos kapcsolatépítésre, saját tapasztalatok megosztására. Kelemen Hunor szövetségi elnök vasárnap köszöntötte a szépkorúakat, az esemény után elmondta: „Régi adósságunkat törlesztettük azzal, hogy szépkorúaknak szerveztünk vezetőképzést Kolozsváron. A hétvégi eseményen a jó példákat ismerhettük meg a nyugdíjas klubok működéséről. A Szövetség által vezetett önkormányzatok feladata támogatni ezeket, ott pedig, ahol nem működik nyugdíjas klub, mielőbb intézményes keretet kell teremtenünk erre.”

Az RMDSZ Nőszervezet célja, hogy az Életet az éveknek– aktív időskor találkozó résztvevői aktívan szerepet vállaljanak a közösségépítésben, adják át tapasztalataikat, ezáltal pedig egyre több idős ember élhessen tartalmas közösségi életet.hozzászolás