Sikeres nők, inspiráló történetek

2013-09-28

Több fotó megtekintéséhez kattintson ide !

Fotó: Banga Előd - Ernő

Bemutatójában elmondta: „hat évvel ezelőtt a nők sikerességének mércéje összefüggésben állt a magas presztízsű jól fizetett állássokkal, míg napjainkban ez a kritérium kevésbé érvényesül és teret nyer a munkát és családi életet összeegyeztetni tudó nő adottságával”, majd hozzátette: „Fontos, hogy a közéleti szerep ne abban merüljön ki, hogy megneveljük a többi nőt, bízni kell a férfiakban. Bizalom szül bizalmat” zárta előadását a kommunikációs szaktanácsadó.

Nagy Ágnes, a Román Nemzeti Bank igazgatótanács tagjának előadója szólalt fel másodikként a sikeres nők képviselőjeként. „A legnagyobb kihívás jelenleg, hogy milyen gazdasági modell mondható sikeresnek a 2008-as válság után, amely Románia gazdaságát egy növekvő pályán indítja el” – magyarázta Nagy Ágnes, aki a fenntartható növekedési modellek bemutatásával adott útmutatást.
 
A Román Nemzeti Bank igazgatótanács tagjának előadója bemutatta az Európa 2020 növekedési stratégiát: „Célunk, hogy változó világunkban az EU gazdasága intelligens, fenntartható és inkluzív legyen. E három, egymást kölcsönösen erősítő prioritás azt hivatott elősegíteni, hogy az Unióban és a tagállamokban magas legyen a foglalkoztatottság és a termelékenység, és erősödjön a társadalmi kohézió.”
 
Az előadás során világossá vált, hogy az Európai Unió öt célt tűzött ki maga elé a 2020-as stratégia megalkotásával, amelyeknek megvalósítását konkrét uniós és tagállami intézkedések segítik, ezek a foglalkoztatás, innováció, oktatás, társadalmi befogadás és éghajlat/energiapolitika. „Nem szabad elfelejteni, hogy a gazdasági fejlődés fontos része a nők a munkaerőpiacra való belépése és az ott történő eredményes beilleszkedése” – fogalmazta meg zárógondolataiban Nagy Ágnes.
 
Koszorus Krisztina előadóművész előadásában azokat a sikereket ismertette amelyeket, ő erdélyi magyar művészként megtapasztalt. „Édesanyám az, akire én hivatkozok, amikor a női létemről beszélnek. Ő az, akinek a hangját örököltem, akinek az arca vonásait látom magamon és millió egy ilyen dolgot említhetnék. Erdélyi magyar nőként, előadóművészként sokszor megerőltetést jelent érvényesülni a zene világában, de mi erdélyiek, rendkívül szerencsések vagyunk, hogy számos kultúrának vagyunk részesei” – vélekedett. „Én a sikeres embert aktatáskával és autóban képzelem el, ehhez mérten én teniszcipőben és busszal jöttem, és igen sikeres vagyok, mert, azt csinálhatom, amit szeretek és ebből próbálok megélni. Mindenki meg kell lássa a saját sikereit”- zárta beszédét Koszorus Krisztina.
 
Dr. Gergely Orsolya szociológus, egyetemi adjunktus, a Vállalkozás női módra  címmel, született könyvére alapozta bemutatóját. 

Az RMDSZ női szervezetének első Országos Küldöttgyűlésének résztvevői választ kaptak azon kérdésekre, hogy: Mi a siker és hogyan értékeljük azt?,  Milyen a vállalkozó, ha nő?. A szociológus szerint a siker mellett a nők törekednek a kiegyensúlyozott magánéletre is. Sikertörténetükben szerepet játszik az önmegvalósítás, a megfelelő munkahely, a munkavégzés és annak körülményei. „Hogyan lehetünk a társadalom által elfogadott sikeres nők? A családból kell építkeznünk. Fontos a családi támogatottság, ez határozza meg milyen ötletekből fogunk építkezni” – emelte ki Dr. Gergely Orsolya.
 
„Az RMDSZ-en belül már egy ideje forrott ez az ötlet, és megszületetett az a női szervezet. Arra kell odafigyelni, hogy ne játszótér szerepe legyen ennek a női szervezetnek, amelyet a férfiak nekünk megvalósítanak, elkülönítenek és jóváhagynak. Együtt konstruktívan, összefogva kell elkezdeni ezt a munkát” – hangzott el Ratyis Alice, az amerikai National Democratic Institute (NDI) romániai igazgatójának előadásában. Ratyis Alice felhívta a figyelmet a hazai közéletben betöltött női szerepek arányaira elmondta, hogy az RMDSZ-ben erősíteni kell a nők szerepvállalását, valamint hangsúlyozta, hogy gazdaságilag független női szervezet kiépítésére kell törekedni, annak érdekében, hogy a kitűzött célokat és terveket önállóan megvalósítsák.
 


hozzászolás