Tokióban üléseztek a női politikai vezetők

2019-06-28


A nÅ‘k és férfiak közötti egyenlÅ‘ség gazdasági növekedést eredményez! – volt a vezérgondolata a NÅ‘i politikai vezetÅ‘k tokiói csúcstalálkozójának, amelyen Szövetségünket Biró Rozália képviselte. 87 országból közel 500 nÅ‘i parlamenti képviselÅ‘ és szenátor ülésezett a japán fÅ‘városban, megvitatva az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlesztési törekvések megvalósíthatóságát. 

„Jó volt látni, hogy már nem nők és férfiak közötti egyenlőség szükségességének indoklásával foglalkoztunk, hanem a megvalósítás módozatait elemeztük igen eltérő helyzetekből kiindulva. A konferencia során bemutattam az RMDSZ Nőszervezetének mintegy hároméves munkatapasztalatát a nők elleni és a családon belüli erőszak felszámolására vonatkozóan, illetve beszámoltam a fenntartható fejlesztési célkitűzések stratégiájának aktualizálásáról, amely egy nemzetközi szinten is elismerést kiváltó, széleskörű társadalmi egyeztetésen alapszik. Az a tény, hogy Románia a közép és kelet-európai térség éllovasa e téren, bizakodásra ad okot. A 2030-ig megvalósítandó célkitűzések között szerepel az erőszak minden formájának felszámolása, illetve a nők és férfiak közötti egyenlőség megvalósítása is.”

A találkozón a pártok nőszervezeteinek közösségfejlesztő és összetartó erejéről, a nők közéleti szerepvállalásának támogatásáról is értekeztek, kiemelt figyelmet fordítva a kisebbségben élő közösségek esetére is. A konferencia zárónyilatkozatában a csúcstalálkozón résztvevő parlamentek női képviselői felkérték a G20-kat, hogy döntéseikkel segítsék a fenntartható fejlesztési célkitűzések megvalósítását, a nők és férfiak közötti egyenlőség fenntartását.hozzászolás