Legyen a Munka és Család Összeegyeztethetőségének Európai Napja – jövő évi prioritásait határozta meg az EPP Women idei Nyári Akadémiáján

2019-06-22


A nÅ‘k esélyegyenlÅ‘ségének területén szögezte le a jövÅ‘ évekre vonatkozó  prioritásait az Európai Néppárt NÅ‘szervezete (EPP Women) ezen a hétvégén tartott Nyári Akadémiáján, Tallinnban.

Ennek célja, hogy a prioritásokat eljuttassák az újonnan alakult Európai Parlamenthez és az új Európai Bizottsághoz, azért, hogy az európai döntéshozatalban figyelembe tudják venni a nők, és ugyanakkor az egész társadalom, számára fontos szempontokat.

Az RMDSZ Nőszervezetét Bíró Rozália, a NSZ elnöke és egyben az EPP Women alelnöke, valamint Bálint Margit, a NSZ európai ügyekért felelős alelnöke képviselte.

A résztvevők munkacsoportokban dolgoztak. Bíró Rozália az “Esélyegyenlőség és a család-munka összeegyeztethetősége” munkacsoportot vezette.

„Célunk a reális esélyegyenlÅ‘ség megvalósítása, úgy európai szinten, mint az erdélyi társadalomban. Reális problémákról és megoldásokról beszéltünk. Mint például a bérszakadék csökkentése. Jelenleg EU szinten átlagosan 16%-kal keresnek kevesebbet a nÅ‘k a férfiakhoz képest, ugyanazért az elvégzett munkáért. Továbbá a nÅ‘ és férfi szerepekrÅ‘l szóló sztereotípiák megszűntetését, és  a gyerekkori oktatás fontosságát is kiemeltük. Beszéltünk a nÅ‘knek a munkapiachoz való hozzáférésének esélyeirÅ‘l, fÅ‘leg a szülés utáni idÅ‘szakban. Specifikus tréningek szükségesek a nÅ‘knek, figyelembe véve a nemzeti kisebbségekhez tartozó csoportok specifikus nyelvi igényeit. Külön kiemeltük a gyermeknevelési szabadság  esetében, mint az anya, mint az apa, kötelezÅ‘ módon kiveendÅ‘ szabadságát. Az uniós direktíva szerint minimum 4 hónap szülÅ‘ként, amelybÅ‘l legkevesebb 2 hónap nem átruházható a másik szülÅ‘re” – összegezte Bíró Rozália, a NSZ elnöke, az érintett témaköröket.

Bálint Margit, a NÅ‘szervezet alelnöke a munkafolyamat során azt javasolta, hogy hozzák létre Európa szinten a munka és család összeegyeztethetÅ‘ségének a napját (European Day for Work Life Balance), amelynek szimbolikusan a tavaszi napéjegyenlÅ‘ség napját, március 20-át határozzák meg. 

„Célunk az, hogy a munkahely mellett, a családdal töltött minőségi időt biztosítsuk, illetve tudatosítsuk, mint a munkavállalóban, mint pedig a munkaadóban azt, hogy egy egészséges társadalomban a munka mellett a magánélet és családbarát szemléletmód is hangsúlyos szerepet kell kapjon” – fejtette ki.

A mai munkálatok eredményeképpen, az EPP Women prioritásait tartalmazó dokumentum végleges formáját a szervezet októberi Kongresszusán fogadják el, majd az Európai Néppárt novemberi Közgyűlése elé terjesztik Brüsszelben. 

Az EPP Women Nyári Akadémiáján több mint 30 európai országból több mint 40 női résztvevő vett részt. Az Akadémiára a június 21-23 közötti időszakban került sor.hozzászolás