Művészettel az erőszak ellen

2018-12-12


Az RMDSZ NÅ‘szervezetének szervezésében tizenegy erdélyi városban közel 2000 ember elÅ‘tt mutatta be új, Betonpárnák - slam poetryvel az erÅ‘szak ellen című elÅ‘adását a  Nest â€“ Erdélyi Összművészeti GyűjtÅ‘pont. A NÅ‘k Elleni ErÅ‘szak Elleni Mozgalom (NEEEM) részeként szervezett turné fÅ‘ üzenete: van segítség a bántalmazott nÅ‘k számára!

„Közel két éve indítottuk a NÅ‘k Elleni ErÅ‘szak Elleni Mozgalmat (NEEEM), azonban úgy gondolom, hogy továbbra is szükség van arra, hogy tudatosítsunk és tájékoztassunk, mert amíg évente 200 nÅ‘ válik a családon belüli erÅ‘szak halálos áldozatává, addig beszélnünk kell róla és tennünk kell ellene. Idén márciusban létrehoztuk a neeem.ro honlapot, ahol információkat találnak a bántalmazott nÅ‘k és azok, akik szeretnének segíteni a környezetükben észlelt bántalmazottakon. Nem szégyen segítséget kérni, és mindannyiunk felelÅ‘ssége tenni a bántalmazott nÅ‘k védelméért”– hangsúlyozta Csép Éva Andrea parlamenti képviselÅ‘.

Valós vallomásokat, saját tapasztalatokat öntöttek slambe az előadók, valamint választ kerestek arra: mikor vagyunk képesek nemet mondani a családon belüli erőszakra, hol veszítjük el az irányítást, és ki segít abban, hogy kilépjünk belőle.

A produkció sok helyen megdöbbenést váltott ki, ugyanakkor lehetőséget adott a résztvevőknek továbbgondolkodni a témával kapcsolatosan. Az előadásokat beszélgetés zárta, amelyet követően számos pedagógus jelezte, hogy pszichológus segítségével szeretné az iskolában megbeszélni az előadáson elhangzottakat.

Idén a â€ž16 akciónap a nÅ‘k elleni erÅ‘szak ellen” keretében az elÅ‘adást tizenegy erdélyi városban – Nagykárolyban, Nagyváradon, Brassóban, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Szászrégenben, Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen, Zilahon, Szamosújváron és Kolozsváron – láthatták az érdeklÅ‘dÅ‘k.

Az RMDSZ Nőszervezete bízik abban, hogy mindazok, akik szemtanúi voltak az előadásnak, kellő nyitottsággal fogadták az információkat, és kellő felelősséget éreznek a továbbiakban azért, hogy minél többen tegyünk a nők, valamint a családon belüli erőszak ellen.hozzászolás