Reykjavíkban is beszámoltak a Nőszervezet NEEEM-kampányáról

2018-11-30


November 26-28. között Reykjavíkban tartották a Női vezetők Nemzetközi Fórumát, amelyen 114 országból mintegy 540 politikában, gazdasági életben, médiában, illetve civil szervezeti vezetői pozícióban lévő nő tanácskozott. A Forum témája, hogyan növeljük a döntéshozatalban a nők aranyát, milyen eszközökkel építsünk versenyképes társadalmat, hogyan hasznosítsuk a digitális forradalom nyújtotta lehetőségeket.

A román parlament négytagú delegációjának vezetője Biró Rozália volt, a képviselőház külügyi bizottságának elnöki minőségében. A több mint ötven előadás és csapatmunka során ismertette az RMDSZ Nőszervezetének NEEEM-kampányát, amellyel a nők elleni és a családon belüli erőszak csökkentését és felszámolását célozta meg. A kampány eredményeként több mint negyven olyan szakembert képeztek ki az erőszak kérdéskörében, aki eddig 6200 diákkal folytatott párbeszédet arról, hogy milyen formái vannak az erőszaknak, hangsúlyozva azt, hogy semmilyen módozatát nem szabad elfogadni, illetve hogy az erőszak nem magánügy, amely csupán az elszenvedőt érinti, hanem az egész közösség problémája és közösen kell fellépni megszüntetéséért.

A digitalizáció nyújtotta lehetőségekkel kapcsolatosan az elnök asszony hangsúlyozta: „kiemelt fontosságú, hogy a diáklányok ne utasítsák el az IT-munkakörökben való érvényesülés lehetőségét, hiszen ez egy olyan terület, amelyben évente az EU-ban körülbelül 120.000 új munkahely születik, az Unió PIB-nek mintegy 4.2 százalékát biztosítva. Ugyanakkor az IT-szektor magas kereseti lehetőséget, rugalmas munkaidőt, országokon átívelő munkavállalást biztosít. Bar Romániában átlagfeletti az ebben a szektorban dolgozó nők aránya, azaz 26 százalék, az uniós 17 százalékkal szemben mégis távol marad a férfiak létszámától. Olyan terület ez, ahol bátorítanunk kell a nők jelenlétét" – összegezte a politikus.

Az RMDSZ Nőszervezetének a döntéshozatalban való női jelenlét növelését célzó rendezvényeit is ismertette a fórumon, beszélve a Sikeres Nő Iskolája, a Sorsfordító nők rendezvénysorozat, illetve a Női kávéházak sikereiről.

 hozzászolás