Betonpárnák – slam poetryvel az erőszak ellen

2018-11-16


Az RMDSZ NÅ‘szervezetének szervezésében, tizenegy erdélyi városban mutatja be új, Betonpárnák- slam poetryvel az erÅ‘szak ellen című elÅ‘adását a  Nest â€“ Erdélyi Összművészeti GyűjtÅ‘pont. A NÅ‘k Elleni ErÅ‘szak Elleni Mozgalom (NEEEM) keretében szervezett turnén olyan közlési formát választottak a kezdeményezÅ‘k, amely személyes vallomásokon keresztül, erÅ‘s és explicit módon beszél a családon belüli erÅ‘szakról.


„Ahogy a NEEEM kampány indításakor hangsúlyoztuk, fontos a mentalitásváltás a társadalom minden szintjén. Évente 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává, ezt meg kell szüntetnünk, vissza kell szorítanunk. A slam poetry előadásoknak is ez a célja, hogy erre az égető problémára hívja fel a résztvevők figyelmét és kapaszkodót nyújtson abban, hogy aki bajban van, annak nem szégyen segítséget kérni” –hangsúlyozta Csép Éva Andrea parlamenti képviselő.

Valós vallomásokat, saját tapasztalatokat öntenek slambe az előadók, amik arra keresik a választ, hogy mikor vagyunk képesek nemet mondani a családon belüli erőszakra, hol veszítjük el az irányítást és ki segít abban, hogy kilépjünk. A cím is utal arra, hogy ezek a betonpárnák avagy témák, felhorzsolják a bőrt, feltépik az alattuk meglapuló sebeket, kényelmetlenek és nem ismernek nyugodt éjszakákat.

„Bármennyire nehéz beszélni róla, fontos, hogy próbáljunk meg segíteni a bántalmazott nőknek. Ezért szerveztünk számos előadást, létrehoztuk a neeem.ro honlapot, ahol információkat találnak a bántalmazott nők. Akkor azonban, amikor bántalmazás szemtanúi vagyunk, ne forduljunk el és ne hallgassunk róla, hanem legyen bátorságunk segíteni a bántalmazottakon. Ne csak a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapján, hanem minden nap mondjuk el bátran: az erőszak nem opció, nem magánügy és mindenkinek felelőssége tenni ellene” – hívta fel a figyelmet, Hegedüs Csilla az RMDSZ Nőszervezet ügyvezető elnöke.

 

Az slam poetry előadások helyszínei és időpontjai:

 

 • Nagykároly – november 18. vasárnap, Nagykárolyi MűvelÅ‘dési Központ, 16:00
 • Nagyvárad – november 18. vasárnap, Árkádia Bábszínház, 19:30
 • Brassó – november 22. csütörtök, Patria Studio terem, 17:30 
 • Székelyudvarhely – november 23. péntek, Mokka Kávéház, 19:30
 • Csíkszereda – november 24. szombat, Grund, 20:00
 • Régen – november 25. vasárnap, Petru Maior Városi Könyvtár elÅ‘adóterem (volt T-Klub), 16:00
 • Marosvásárhely – november 25. vasárnap, Jazz and Blues Club- Piano terem, 19:00
 • Kézdivásárhely – december 2. vasárnap, Bistro, 19:00
 • Zilah – december 6. csütörtök, Városi  Kulturális Otthon (volt T-Klub), 18:00
 • Szamosújvár – december 9. vasárnap, Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum Aula, 19:00
 • Kolozsvár – december 10. hétfÅ‘, Puck Bábszínház, 19:00


hozzászolás