Sokszínűség, lendület, közösség – bizalmat szavaztak az RMDSZ női szervezete országos elnökségi tagjainak

2013-09-28

Több fotó megtekintéséhez kattintson ide !

Fotó: Banga Előd - Ernő

A program második felében az Országos Kezdeményező Bizottság tagjai közül Nagy Emese, a szövetségi elnök tanácsosa tartott előadásában röviden összegezte az elmúlt hónapok alatt elért eredményeket, valamint ismertette azokat a tapasztalatokat és meglátásokat, amelyekre a női szervezet alakuló folyamata alatt tett szert. „Ma 200-an gyűltünk össze Kolozsváron, mert egyetértünk, mert megtaláltuk a közös hangot. Sokszor nem egy hangon szólunk, de egy a célunk. Hogy nőként, büszke és erős nőként álljunk helyt a mindennapokban mindazért, hogy nőként ismerjenek el, hogy nőként becsüljenek meg otthon, munkahelyünkön és közösségünkben” – mondta el Nagy Emese bemutatójában, majd hozzátette: „nekünk, nőknek nem kell mindenhez értenünk. Nem kell mindent jobban csinálnunk. Számunkra nem az a tét, hogy a férfiakkal való versenyfutást megnyerjük. Mi valami másat kell mutatnunk, és újat kell alkotnunk. Nekünk az emberek a fontosak. Mi a bátor és kitartó nőkre alapozunk, az eredményeinkre és megvalósításainkra építünk”. Ezt követően a szövetségi elnök tanácsosa a női szervezet részvételéről beszélt a Szövetség döntéshozatali fórumaiban: „határozottan azt gondolom, hogy nekünk nincs szükségünk arra, hogy kőbe véssük az arányos képviselet elvét. Nincs arra szükségünk, hogy kvótával szabályozzuk a nők részvételét a Szövetség döntéshozatali fórumaiban. Kishitűség azt gondolni, hogy kvóta nélkül nem tudjuk megállni helyünket, és nem tudjuk hallatni hangunkat. Erősebbek, okosabbak és kitartóbbak vagyunk mi annál. Nekünk nem 15 százalékért és elnökségi helyekért kell harcolnunk. Mi lehetőséget kérünk, hogy dolgozni és bizonyítani tudjunk” – hangzott el Nagy Emese előadásában.
 
Domokos Melinda, a Brassó megyei női szervezet elnöke legfiatalabb felszólalóként osztotta meg gondolatait. „Kötelességünknek érezzük, hogy tegyünk azért a közösségért, amelynek tagjai vagyunk. Mindannyian, akik itt vagyunk, tudatosítanunk kell, hogy felelősséggel tartozunk azért a közösségért, amelyből származunk.”
 
Marina Ida, Szilágybagos polgármestere, a Szilágy megyei női szervezet elnöke cselekvésre biztatta a hallgatóságot: „a nőknek századokon keresztül korlátozottak voltak a lehetőségeik, a mai világban számos dokumentum jelzi az egyenlőséget, de ez csak annyit jelent, hogy ők is kereshetnek kenyeret. Úgy érzem itt az ideje, hogy névvel és arccal vállaljuk szerepeinket, hogy azé legyen a kitüntetés, aki megérdemli.”
 
,,A falvédőhímzésekkel ellentétben, minden nő életében, így az enyémben is, több tengely van.  Az én életem három tengely körül forog: a családom, a Bánffy kastély és a közéleti tevékenységem körül. Mondhatnánk azt, hogy nem lehet ennyi mindent egyszerre csinálni, nem lehet egy fenékkel több lovon ülni, én viszont mindezt kihívásként élem meg” – mutatott rá egy nő életének dimenzióira Hegedűs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese, hozzátéve: „nagy csapatot látok, olyan hölgyeket, akik tenni akarnak valamit azért, hogy a nők helyzete megváltozzon, hogy többen merjenek a nyilvánosság elé állni, merjenek közéleti szerepet vállalni. Nem önmagukért, hanem azért, hogy itthon, Erdélyben, egy élhető otthont, gyermekeinknek jövőt teremtsünk.”
 
Biró Rozália, szenátor, a Nők Szervezetének kezdeményező bizottsági tagja hozzászólásában felhívta a jelenlévő hölgyek figyelmét arra, hogy az RMDSZ női szerzetének megalakulása által egy új fejezetet nyílik meg a Szövetség történetében.
 
„Új fejezetet szándékozunk megnyitni és közösen írni az RMDSZ történetébe, annak a szervezetnek a történetébe, amelyen a romániai politikai palettán messze a legkövetkezetesebb alakulat. A nők RMDSZ-en belüli képviselete nem ma kezdődik el, hanem bizony itt kőkemény munka volt. Remélem, és bízom benne, hogy egymás kezét fogva tudunk ezen az úton menni. Jelen kell lennünk, fel kell mérnünk önmagunkat, és azt, hogy mennyi az a reprezentativitás, amit az elért munkával kérhetünk. Úgy vélem, hogy hálózatot kell építenünk, láncszemeket kell egymáshoz tennünk, ezek az alapvető gondolatok, amelyek vezérelnek” – hangzott el Biró Rozália beszédében.
 
Az esemény következő részében az RMDSZ női szervezetének program- és működési szabályzatának bemutatására és elfogadására került sor.
 
Lőrincz Csilla az RMDSZ női szervezetének programdokumentumát mutatta be, melynek értelmében kifejtette, hogy a női tagozat céljainak elérése érdekében négy fő területen határozta meg feladatait: a magyar nők közéleti szerepvállalásának bátorítása és részvételük megerősítése a döntéshozatali testületekben, a gazdasági életben való érvényesülés segítése és erősítése, a törvénykezés módosítása és méltányos szakpolitikák kidolgozása, valamint a családok védelme és erősítése.
 
Laczikó Biró Enikő ismertette az RMDSZ női szervezetének működési szabályzatát, majd ezt követően szavazásra bocsájtotta. Ennek értelmében az RMDSZ Nőszervezetének Országos Elnökségét egy elnök, egy ügyvezető elnök és hét alelnök fogja alkotni.
 
Az RMDSZ Nőszervezetének Országos Küldöttgyűlésén a területi szervezetek képviselői bizalmat szavaztak a szervezet országos vezetőségének. A szavazatszámlálást követően az RMDSZ Nőszervezetének elnöki tisztségét Biró Rozália szenátor, az ügyvezető elnöki tisztséget Nagy Emese, a szövetségi elnök tanácsosa fogja ellátni. Alelnökök: Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Marina Ida, Szilágybagos polgármestere, a Szilágy megyei női szervezet elnöke, Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap ügyvezető igazgatója, a Nőszervezet kezdeményező bizottsági tagja, Tudor Veronka, az RMDSZ bukaresti női szervezetének ügyvezető elnöke, Fehér Kardos Gabriella, Kolozs megyei küldött, és Takács Aranka, Hunyad megyei küldött.
 
Az országos küldöttgyűlés utolsó programpontjaként bemutatták a területi szervezetek elnökeit.


hozzászolás