16 akciónap a nők elleni erőszak felszámolása érdekében

2017-12-20


Újabb figyelemfelkeltő és tudatosító akciókkal állt ki az RMDSZ Nőszervezete a nők elleni erőszak ellen november 25-től, a Nők Elleni Erőszak felszámolásának világnapjától, december 10-ig, az Emberi Jogok Világnapjáig. Fontosnak tartottuk felhívni a figyelmet arra hogy ne csak ebben a periódusban figyeljünk a nők elleni erőszakra, hanem az év minden napján tegyünk ellene.

 

Az RMDSZ Nőszervezet szervezésében hat városban mutatta be a Ház a szomszédban- slam poetryvel az erőszak ellen című előadását a Nest- Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont. 


Az első slam előadásra november 25-én, a Nők Elleni Erőszak Megszüntetetésének Világnapján került sor, Marosvásárhelyen. Ezt megelőzően a Nőszervezet országos küldöttgyűlésének tagjai egy felvonuláson vettek részt, majd gyertyát gyújtottak  a Néma Tanúk előtt, akik a bántalmazás áldozatait szimbolizálták, felhívva a figyelmet az áldozatokra és a helyzet tűrhetetlen voltára. Ezután Csíkszerdában, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron, Nagyváradon majd december 10-én Szatmárnémetiben mutatták be a slam poetry előadást, amit minden helyszínen nagy érdeklődés fogadott, mert egy olyan témát állított előtérbe, amiről nagyon sokan tudunk, de amiről nem szoktak beszélni.


Ahogy az előadók egy-egy slam-ciklus végén elmondták „A történetek szereplői nem kitalált alakok. Bármiféle megegyezés a valóssággal nem a véletlen műve. Ez az Én, ez a Te, ez az Ő, ez a Mi, ez a Ti, ez az Ők története.”


Sikerült tehát ismét felkeltenünk a közösségünk, és főleg a fiatalok figyelmét a nők ellen elkövetett erőszak formáira, arra, hogy nem szabad közömbösnek maradnunk, hanem tennünk kell ellene.


“Az RMDSZ Nőszervezet által indított NEEEM kampány során számos áldozat fordult hozzánk. Ez azt bizonyítja, hogy a figyelemfelkeltés és a tudatosítás célba ért, de azt is, hogy a munkát  folytatnunk kell,  hiszen egy olyan társadalmi problémáról van szó, ami nem változik meg egyik napról a másikra. A mi felelősségünk is, hogy a nők ellen elkövetett erőszakot visszaszorítsuk. “ – mondta, Csép Éva Andrea parlamenti képviselő.


Ugyanakkor a NEEEM-kampány részeként indított iskolai tájékoztató jelenleg Kolozsváron, Nagyváradon és Szatmárnémetiben zajlik, miután a Székelyföldi megyékben több, mint 1500 iskolás vett részt a programban. Rendhagyó osztályfőnöki órák keretében szakemberek beszélnek a középiskolás diákoknak a Nők elleni erőszakról. Az oktatóprogram során információkat nyújtanak a diákoknak a családi, iskolai, párkapcsolati erőszak formáiról, következményeiről.


Emellett megyei szervezeteink a Női kávéház- beszélgetés a nők elleni erőszakról program keretében találkozókat szerveztek a témában, lehetőséget teremtve arra, hogy az érdeklődők pszichológus koordinálásával beszéljenek a témáról és segítséget, információkat kapjanak.


A 16 akciónapon át tartó rádiószpot által, az RMDSZ Nőszervezet NEEEM kampánya arra hívta fel a figyelmet, hogy: Most rajunk a sor. Ne forduljunk el, ne hallgassunk, ha bántanak egy nőt. Lépjünk közbe, mert  nem magánügy.


A Helikon havilapban megjelent beszámolót ITT olvashatják. 


hozzászolás