Csép Éva Andrea: a törvényalkotó intézményeknek nagy felelősségük van a nők elleni erőszak meggátolásában

2017-11-29


A nők ellen elkövetett erőszakos tettek tudatosítása és megakadályozása céljából elindított nemzetközi 16 akciónap időszakában nagyobb odafigyelést kell fordítanunk erre a jelenségre társadalmi szinten és a törvényhozásban is. Önvizsgálatot kell tartanunk, a parlamentnek és a törvényalkotásért felelős intézményeknek mielőbb módosítania kell a hatályos jogszabályokat, tekintettel az elszomorító statisztikai adatokra. Az RMDSZ már idén júniusban törvénymódosító javaslatot dolgozott  ki az Isztambuli Egyezmény előírásainak jogerőre emelésére Romániában, annak érdekében, hogy szigorítson a jelenlegi törvényes előírásokon” – taglalta Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a Szövetség Nőszervezetének alelnöke november 29-én, Bukarestben.

A Maros megyei törvényhozó politikai nyilatkozatban hívta fel a képviselőház plénumának figyelmét arra a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen című kampányra, amely  november 25-től december 10-ig tart: „Maros megyében számos eseményt szervezünk ebben az időszakban is, azonban sokkal többre van szükség: és pedig az állami intézmények felelősségteljes hozzáállására a probléma megoldásában. Aggodalomra adnak okot a statisztikai adatok, éppen ezért a parlamentnek kötelessége lépni ez ügyben.” Csép ezt követően hozzátette: az Európai Bizottság által megrendelt 2016-ban végzett felmérés értelmében a Romániában megkérdezettek 55 százaléka, úgy értékelte, hogy jogos a nők ellen elkövetett erőszak, mégis a kutatásban résztvevők 96 százaléka úgy vélekedett, hogy törvény által kell büntetni ezen erőszakos tettek elkövetőit.

„Ebben a tekintetben még nagyobb felelősség hárul a parlamentre: az egyik járható út a jogszabályok mielőbbi szigorítása. Nem elég szolidarizálni az áldozattal, hanem mielőbb napirendre kell tűzni az Isztambuli Egyezmény értelmében  kidolgozott módosítások megtárgyalását” – taglalta Csép Éva Andrea képviselő, majd emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ által idén júniusban iktatott erre vonatkozó törvénymódosítás jelentős szigorításokat vezetne be az erőszakos bűncselekményeket elkövetőkkel szemben. A Szövetség által kidolgozott módosítások megteremtenék a lehetőséget arra, hogy a hatóságok már a helyszínen kibocsájthassák a sürgősségi távoltartási rendeletet, ellenben az eddigi gyakorlattal, amely 72 órás időintervallumot szab meg. Továbbá leszögezi azt, hogy a tettest tilthassák ki a lakásból akkor is, ha az ingatlan az ő tulajdonát képezi, de ugyanakkor felelnie kell majd a törvény előtt, ha a bántalmazás után kibékül áldozatával. Eddig ugyanis, ha a két fél kibékült, és mindezt bíróság előtt közösen vállalta, a büntetőjogi felelősségre vonás elmaradt.hozzászolás