A nők elleni erőszakról középiskolásoknak tart tájékoztatókat az RMDSZ Nőszervezete

2017-06-09


Rendhagyó osztályfőnöki órákkal és szakemberek bevonásával iskolai tájékoztatókat szervez az RMDSZ Nőszervezete, amelyeknek célja, hogy országszerte 1500 14−18 éves fiatallal ismertesse a nők elleni bántalmazás veszélyeit, következményeit. A foglalkozások sorozata Hargita, Maros és Kovászna megyében indul.

„Az RMDSZ Nőszervezete szükségesnek tartja a diákok bevonását a NEEEM (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) kampányába. A kezdeményezés hosszú távú célja a teljes mentalitásváltás a romániai társadalom minden szintjén, ezért fontos már iskolában beszélni a téma súlyosságáról, felhívni a figyelmet a helyes viselkedésre, tájékoztatni az aktuális jogi előírásokról. Tudatosítanunk kell a fiatalokban, hogy a párkapcsolaton belüli erőszak semmilyen formája nem elfogadható” − hangsúlyozta Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, a NEEEM kampány megálmodója.

A prevenciós foglalkozást megelőzően, az RMDSZ Nőszervezet székelyföldért felelős alelnökének, Lőrincz Csilla felkérésére, a csíkszeredai Áradat Egyesület munkatársai két napos képzést szerveznek Hargita, Maros és Kovászna megyei szakembereknek, akik saját megyéjükben tartják meg az iskolai tájékoztatókat és felkészítőket. A képzésre, amelyen 15 szakember vesz részt a három székelyföldi megyéből, május 4-5-én kerül sor Csíksomlyón.

Simó Irma, az Áradat Egyesület elnöke szerint szükség van erre a kezdeményezésre, ezért is örült a felkérésnek. „A fiatal generációt információval kell ellátni, prevenciós foglalkozásokon kell nekik beszélni arról, melyek a családi, iskolai, párkapcsolati erőszak formái. Tudatosítani kell bennük, hogy az erőszaknak igenis vannak súlyos következményei. Tájékoztatnunk kell őket arról, hogy hova lehet fordulni, ha ilyen helyzetbe kerülnek és akkor is, ha ilyen esetet észlelnek környezetükben”− fogalmazott.

Az RMDSZ Nőszervezete által kezdeményezett NEEEM kampány március 8-án indult, és célja elsősorban tudatosítani és tájékoztatni a nők elleni erőszakról, hosszú távon pedig a hibás törvények módosítása, hogy ezek minél hatékonyabban védjék a bántalmazott nőt. A törvénymódosítás lehetővé tenné többek között a bántalmazó távoltartását, illetve szigorítaná az erőszak büntetését. 

A NEEEM! mozzanatai az RMDSZ Nőszervezet honlapján és Facebook-oldalán követhetőek, ahol szívesen fogadnak bármilyen olyan ötletet, kezdeményezést, amely hozzá tud járulni a minél szélesebb körű figyelemfelkeltéshez. A kampány videóit is ITT lehet megtekinteni

 hozzászolás