NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom − tájékoztató kampányt indít az RMDSZ Nőszervezete

2017-03-08


 Nekem ne hozzál virágot – inkább váltsd meg a világot!


Az RMDSZ Nőszervezete a nemzetközi nőnap alkalmából idén lemond a virágról, ehelyett, számos közéleti személyiséget megszólaltatva, az erdélyi magyar társadalomban sajnos még tabutémaként kezelt nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet, és „csak” annyit vár el mindannyiunktól, hogy váltsuk meg a világot. Ezzel az üzenettel, felhívással rajtol a szervezet NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom – című kampánya, melynek célja elsősorban tudatosítani és tájékoztatni egy létező és súlyos társadalmi jelenségről, hosszútávon pedig a szükséges törvénymódosítások és tudatosítás által mentalitás-váltást kieszközölni.


A téma aktualitását, azon túlmenően, hogy 2017 a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem európai éve, az elriasztó számok indokolják: hivatalos adatok szerintRomániában minden 30. másodpercben megvernek egy nőt. Ugyanakkor az Európai Unió 2016-os adatai szerint Európában átlagosan minden 3. nőt élete során ért fizikai és/vagy szexuális bántalmazás. Minden 2. nőt (55%) ért már szexuális zaklatás. Minden 10. nőt zaklatták szexuálisan új technológiai eszközökön keresztül. 20 nőből 1-et erőszakoltak meg. Országunkban a nők ellen elkövetett bűncselekmények között egyértelműen a családon belüli erőszak a leggyakoribb halálozási ok, minden évben több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává.


Figyelembe véve, hogy a felsorolás még nagyon sok ezekhez hasonló adattal folytatható, az RMDSZ  Nőszervezete most vélte elérkezettnek a pillanatot, hogy az erdélyi magyar nők számos más problémája mellett, mint a gender gap vagy akár a politikai képviselet hiánya, a nemzetközi figyelmet is kihasználva, ezt a kérdéskört is előtérbe helyezze. A NEEEM! kampány keretén belül az idei év során számos olyan figyelemfelkeltő akcióra, konzultációra és tájékoztató tevékenységre kerít sort, amelyek, ha nem is egyik napról a másikra, de hosszútávon hozzájárulnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez. Továbbá, annak tudatában, hogy azok a megoldások, melyeket az állam kínál, nem elegendőek, nem nyújtanak sem azonnali, sem hosszú távú biztonságot és perspektívát az áldozatoknak, a nőszervezet olyan törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgozik, amelyek révén az államot képviselő intézmények (parlament, kormány, igazságszolgáltatás, szakintézmények, önkormányzatok) mielőbb megoldják az áldozatok biztonságának szavatolását, a bántalmazók megbüntetését és/vagy rehabilitációját.


A NEEEM! mozzanatai az RMDSZ Nőszervezet honlapján és Facebook-oldalán követhetőek, ahol szívesen fogadnak bármilyen olyan ötletet, kezdeményezést, amely hozzá tud járulni a minél szélesebb körű figyelemfelkeltéshez.

A kampány első videóját a https://www.facebook.com/RMDSZ.Noszervezet/videos/1099193626858996/ linken lehet megtekinteni.
hozzászolás