Benkő Erika az ENSZ Ember Jogi Tanácsának Fórumán: a magyar közösség folyamatosan támadásoknak van kitéve

2016-11-25


BenkÅ‘ Erika, a Mikó Imre Jogvédelemi Szolgálat vezetÅ‘je, az RMDSZ parlamenti képviselÅ‘jelöltje Genfben, az ENSZ Ember Jogi Tanácsának Fórumán szólalt fel november 24-én. A Fórumot azzal a céllal hozták létre, hogy meghatározott, tematikus, kisebbségügyi kérdésekben minden évben konkrét javaslatok készüljenek az ENSZ rendszerében, éves ajánlások formájában. A Fórum tevékenységét az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja koordinálja,amely tisztséget jelenleg a magyar származású Izsák Rita tölti be, akivel a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat küldöttsége a pénteki nap során találkozik, azért, hogy az erdélyi magyarság helyzetérÅ‘l tájékoztassák. A Fórum munkálatain részt vesznek a tagállamok állandó képviselÅ‘i, valamint civil és jogvédÅ‘ szervezetek. 

Beszédében BenkÅ‘ Erika elmondta, annak ellenére, hogy az államok a kisebbségeket a társadalomhoz hozzáadott értéknek tekintenék, sokkal inkább marginalizálják és diszkriminálják, illetve bizonyos esetekben a közösségeket intenzív támadások érik azoknak az államoknak a részérÅ‘l, amelyeket otthonuknak tekintenek, mi több, sok esetben ijesztÅ‘ méreteket ölt a kisebbség-ellenesség. 

„A romániai magyar közösséget több fronton is támadások érik az állam részérÅ‘l” – hangsúlyozta a képviselÅ‘jelölt. â€žA közösség javait újraállamosítják, a közösségi vezetÅ‘ket üldözik azért, mert a közösség szimbólumait használják, iskolákat zárnak be és iskolaigazgatókat vizsgál a korrupcióellenes ügyészség csak azért, mert újraalapítottak egy nagynevű iskolát.  Olyannyira felerÅ‘södött a magyarellenesség a román társadalomban, hogy a magyarok ellen nyíltan lehet szítani egyes központi tévéadókban, a közösségi médiában és erÅ‘szakosan lehet fellépni sporteseményeken.”

A szervezet vezetÅ‘je kitért beszédében arra, hogy a magyar közösségi vezetÅ‘ket az igazságszolgáltatás leple alatt zaklatják és így ellehetetlenítik munkájukat. Kiemelte azt is, hogy a gyűlöletkeltés eredményeképpen több erÅ‘szakos incidens is elÅ‘fordult a román és a magyar közösség tagjai között, többször elégették a közösség zászlaját, valamint a közösségi vezetÅ‘ket halálos fenyegetések érik a közösségi médiában. A szimbolikus és verbális agresszió, ami a magyar közösségetéri, ijesztÅ‘ méreteket öltött – fejtette ki beszédében BenkÅ‘ Erika, aki arra kérte a Fórum résztvevÅ‘it, kísérjék figyelemmel az erdélyi magyar közösséget érintÅ‘ támadásokat. hozzászolás