Ismerd meg jelöltjeinket: Benkő Erika, képviselőjelölt

2016-10-20


Az RMDSZ Nőszervezetének kiemelt célkitűzése az erdélyi magyar nők érdekeinek megjelenítése a közéletben, és ezek eredményes képviselete minden szinten. Három éves tevékenységünk során a szakmájukban már sikeres nőket a politikában és a döntéshozatalban való hangsúlyosabb részvételre buzdítottuk, melynek eredményeként több nő önkormányzati képviselőnk van, és az előttünk álló parlamenti választások keretén belül több nő vállalkozott arra, hogy a törvényhozás szintjén folytassa a közösség érdekében kifejtett tevékenységét.  Most bemutatjuk az RMDSZ listáin bejutó helyen induló jelöltjeinket, akik az Önök támogatásával  Bukarestben képviselhetnek minket.


Benkő Erika, képviselőjelölt, Kovászna megye

Az elmúlt tíz évben végzett munkám során elsősorban két területen szereztem olyan jellegű tapasztalatokat, melyeket Románia parlamentjében hasznosítani tudom: a nyelvi jogvédelem és etnikai diszkrimináció, valamint a nemzetközi kapcsolatépítés és lobbi területén.

Politológus vagyok, tíz éve dolgozom politikai és külpolitikai tanácsadóként, vezetem a Mikó Imre Jogvédő Szolgálatot, megyei tanácsos vagyok Kovászna Megye Tanácsában, valamint az RMDSZ Nőszervezetének a külügyekkel megbízott ügyvezető alelnöke. Térségünkben olyan a geopolitikai helyzet, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy közösségünk problémáit, de céljait is a nemzetközi közvélemény és szervezetek előtt határozottan képviseljük.

Hiszem, hogy reális törvények által világosan szabályozott kereteket kell teremtenünk az erdélyi magyarság anyanyelvhasználatának. Az a tapasztalatom, hogy nyelvhasználat egyrészt politikai akarat kérdése, de ugyanakkor nagyon nagy mértékben pénzügyi kérdés is. Az egyik leggyakoribb magyarázat a kétnyelvűség hiányára is, hogy nincsen erre megfelelő keret, nincsen rá pénz. A legkézenfekvőbb megoldás erre az lenne, ha a román állam vállalná a kétnyelvűség költköltségeit, és ennek részleteit törvényben rögzítené a parlament. Valamint azt is nagyon fontosnak tartom, hogy világos és közérthető törvények szabályozzák a magyarokkal szembeni gyűlöletbeszéd szankcionálását, ez ugyanis egyelőre nem létezik.

Van egy négyéves kisfiam, és már előre rettegek attól, hogy mi lesz, amikor iskolába kell mennie, és a jelenlegi elképesztő módszerekkel kell megtanulnia románul. Ebben az országban égetően fontos az, hogy a magyarok nagyon jól megtanuljanak románul, és ezt az iskolában kell lehetővé tenni. A román nyelv gyermekbarát oktatását egyszer és mindenkorra meg kell oldanunk, hiszen közösségünk versenyképessége elsősorban ettől függ.

És ha már a fiamról van szó, neki a kedvenc rajzfilmje Bob, a mester, és ebben a rajzfilmben mondja az egyik szereplő, hogy „jó csapatban élvezet a munka”. Mi akkor tudunk a közösségünk érdekében igazán eredményesen dolgozni, ha a különféle területeken végzett munkánkat megfelelően összehangoljuk, mert mind a nemzetpolitika és a külpolitika mind pedig a gazdasági ágazatok és szociális kérdések szervesen összefüggnek.

Jelmondat: Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet. (Bethlen Gábor)


hozzászolás