Beszélgetés a méhnyakrák kockázatairól és megelőzéséről

2016-05-16


Május 12-én nagyon hasznos és fontos beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők az RMDSZ Kolozs megyei Nőszervezete és a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség szervezésében, ahol meghívottjainkkal Dr. Gaál Viola belgyógyász-onkológus főorvossal, Dr. Bartók Ildikó szülész-nőgyógyász főorvossal és Dr. Fehér Kardos Gabriella családorvossal a méhnyakrák kockázatairól és megelőzésről beszélgetünk. A beszélgetésre a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség dísztermében került sor.

Romániában évente 3000 nő esetében fordul elő méhnyakrákos megbetegedés. A statisztikai adatok alapján minden nap 9 nő esetében diagnosztizálnak méhnyakrákot, és ebből 6 végzetes kimenetelű. Románia sajnos ebből a szempontból az első Európában. 

Ezeket az adatokat megerősítve a szakemberek elsősorban a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet, ugyanis a fiatal lányok beoltásával valamint a rendszeres, évente végzett szűrővizsgálatokkal ez a mindannyiunkat érintő betegség nagyon jól visszaszorítható és kezelhető. 

A beszélgetésen részt vett Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármester is, aki lányos anyuka lévén elsősorban a megelőzés mikéntjeire kérdezett rá. A szakemberek hangsúlyozták, hogy nagy szükség van a felvilágosításra, az oltási kampányok népszerűsítésre, arra, hogy az anyukák ismerjék az oltások fontosságát és hasznosságát. Ezen kívül pedig tudatos szűrésekkel elkerülhető a betegség végzetessé válása.

Az RMDSZ Nőszervezete arra buzdít minden fiatal nőt, feleséget, anyát és nagymamát, hogy figyeljen oda a lehetséges kockázati tényezőkre és tegye meg a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében. 

Vigyáznunk kell egészségünkre, hisz ez a legértékesebb ajándék, amelyet önmagunknak és szeretteinknek adhatunk. Ígérjük meg közösen, hogy odafigyelünk magunkra és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy hosszú és egészséges életet éljünk.

hozzászolás