Anyák napja Bukarestben

2016-05-05


Anyák napja alkalmából, verses-zenés ünnepi műsorral tisztelegtünk a Calvineumban,
vasárnap, május 1-jén, Istentisztelet után, amelyen Zsold Béla lelkipásztor  is említést tett az édesanyák szerepéről és fontosságáról mindennapjainkban.
Az ökumenizmus jegyében összeállított ünnepi műsor kezdetén Nagy Éva, a területi Nőszervezet elnöke és egyben az egyházközség presbitere, Nagy Ferenc: Édesanyám című versével köszöntötte az édesanyákat, nagymamákat, dédanyákat és keresztanyákat. Ezt követően az anyák megünneplésének történetéről beszélt röviden. Hangsúlyozta, hogy
az Anyák Napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, a magyar nemzet, május első vasárnapján. „Anyám-nyelve, anyanyelvem, Az én élő örökségem...”.
Rendezvényünk tiszteletbeli meghívottja volt Kissné Hlatki Katalin, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének diplomatája, aki édesanyja, Hlatki Marika, verseivel köszöntötte a gyülekezetet, az ünnepelteket.
A versek után Nagy Gabriella tanárnő, Nőszervezetünk alelnöke, magyar népdallal és zsoltárral üdvözölte az egybegyülteket, majd Nagy Andrea diáklány, Dsida Jenő Hálaadás című versével tisztelgett az Édesanyák előtt.
Záróakkordként, Nagy Éva egy részletet mondott el Nagy László: Rege a tűzről és jácintról című csodás költeményének, az édesanyára vonatkozó soraiból. „Diákkoromban e verset saját díszlettel szavaltam el a bukaresti magyar iskolában, majd itt a Calvineumban. Fogadják szeretettel most is.” – hangzottak a felvezető gondolatok, s ime néhány sor:
... az évek, mama, az évek... édesanyám, ne nézz utánuk!...
Csücsülj szelíden s én mint álmomban: hiszem, van erőm varázsoláshoz.
A versem érted kiáltoz.... Elég volt, a robot elég volt,...
Akarom: ne zokogj, akarom: sugarasodj,...
Tudom én: a te ösztönöd szentebb a precíziós műszernél,...
Tudom én: a te idegeidet végtelen évezredek pengetik,...
Tudom én: a te gondod végtelen, dicsőség néked, anyám,...
légy velem a bánat idején, hogy meg ne lágyuljak, anyám,...
Ha a halálban megelőzlek, ne sirass engem, anyám,
de élni akarok, élni! – a te dicsőségedre, anyám.„ hozzászolás