Le kell vennünk gyermekeink válláról azt a terhet, amely a román oktatási rendszer csorbaságai miatt nehezedik rájuk

2016-04-27


Az RMDSZ célja a gyermekközpontú oktatás megteremtése, az anyanyelvű iskolahálózat megőrzése és megerősítése. Emellett a minőséget is kulcskérdésnek tekinti, meggyőződése, hogy a magyar nyelvű oktatás fennmaradását, minőségének folyamatos javulását csak egy erős önkormányzati képviselet garantálhatja – fogalmazódik meg a Szövetség keretprogramjában, amely a 2016-os év önkormányzati prioritásait nevezi meg.

„A minőségi változás is meg kell történjen az oktatásban, hiszen erre oly nagy szükség van azután, hogy az elmúlt 26 év tanügyi reformjai nem segítettek ezen. Azért kell továbbra is dolgoznunk, hogy az anyanyelvű oktatás ne csak egy Alkotmányban rögzített jog legyen, hanem természetszerűvé váljon, amelyet az illetékes állami vezetők kötelezően alkalmaznak akkor is, ha ez többletköltséggel jár” – hangsúlyozta az április 23-án, a Szövetségi Képviselők Tanácsa által elfogadott program kapcsán Szabó Ödön, a képviselőház oktatási szakbizottságának tagja. Szerinte nem mindegy, hogy a gyermekek milyen oktatási rendszerben sajátítják el azt a tudást, amely alapján megtalálják későbbi helyüket a munkaerőpiacon és magyar emberekként küldetésüket a társadalomban.

„Gyakorló apukaként is úgy gondolom, az lenne ezen a téren az elsődleges prioritás, hogy a további tervezésben a gyermekek igényeit helyezzük a középpontba, le kell vennünk vállukról azt a jókora terhet, amelyet a román oktatási rendszer rótt rájuk: a zsúfolt órarendek, a nehéz iskolatáskák és a különórák súlyát. Rossz látni, hogy megnyomorítják őket, amely azt eredményezi, már rég nem élmény számukra a tanulás” – fejtette ki a parlamenti képviselő.

A román nyelv tanításának ma használatos módszertana, elmondása szerint, alkalmatlan arra, hogy a magyar diákok megfelelően megtanulják a nyelvet, ezért szükség van a speciális tankönyvekre. ,,Munkánknak köszönhetően megszületett a negyedik osztályosoknak szánt román tankönyv, amely várhatóan ősztől már a diákokhoz is eljut” – számolt be.

Szabó Ödön elmondta, a Szövetség programjában rögzítettek szerint is azt kell elérni, hogy egyetlen magyar gyermek se kényszerüljön más tannyelvű iskolába azért, mert nincs hozzáférése a magyar oktatáshoz. Ebben pedig óriási szerepük van az önkormányzatoknak, polgármestereknek, akik éppen ezért az iskolák optimális működéséről, az utaztatás megszervezéséről és a létszám alatti osztályok igény szerinti indításáról kell gondoskodjanak.

A keretprogram az oktatás mellett a fiatalok, a családok, költségcsökkentés, a vidékfejlesztés, a romaügy, a műemlékvédelem, az önkormányzatiság témájában összegzi az RMDSZ önkormányzati prioritásait. hozzászolás