Húsvéti Zsongás Maros megyében!

2016-03-25


Immár harmadik éve, hogy a Húsvéti Zsongás elnevezésű országos rendezvénysorozatba a Maros megyei RMDSz Nőszervezete is bekapcsolódik. Az ünnepek előtti készülődés, a sütés- főzés, a nagytakaríŧás sem rettenti el a hölgyeket attól, hogy településeiken színesebbnél-színesebb rendezvényeket szervezzenek ünnepre hangolódva. 

Marosvásárhelyen idén is több szász gyerek megfordult a hétvégén szervezett Húsvéti kézműves vásáron, amelynek a Történelmi Múzeum előcsarnoka adott otthont. A részvevőknekl lehetőségük volt kipróbálni az írásos tojásfestést, a fafaragást, újságpapírból való fonás technikáját, a mézeskalács sütést, készíthettek filcnyuszikat és papír tojástartókat, sőt a legények locsoló verset is tanulhattak. 

Ugyanakkor a szászrégeni RMDSZ Nőszervezete is gondoskodik arról, hogy felejthetetlen élményekben legyen részük a gyerekeknek. Húsvét első napján, vasárnap  gyerekfoglalkoztató tevékenységeket tartanak az egyházak gyűlekezeti termeiben, valamint délután szülők és gyerekek közösen húsvéti csokitojások felkutatására indulnak a templom kertjébe. Jó hangulatból biztos nem lesz hiány. 

A felső Maros mentén, Marosvécsen, Disznajón, Holtmaroson és Görgényüvegcsűrön is bekapcsolódnak az RMDSZ Nőszervezetei a Húsvéti zsongásba. Marosvécsen húsvét harmadnapján a gyerekek csokitojásokat keresgélhetnek a Kemény János várkastély körüli zöldfűves kertben, ahol ugyanakkor érdekes tudnivalókat hallgathatnak a régi húsvéti szokásokról. Délután pedig a lányok felkeresik a legényeket és illatos rózsavízzel meglocsolják. 
Holtmaroson és Görgényüvegcsűrön nagypénteken tartanak barkácsdélutánt, ahol a tojásfestés mellett, zsebkendőket is hímeznek, és bokrétákat kötnek, amelyekkel majd a locsoló legényeket ajándékozzák meg. A görgényüvegcsűri iskolás és óvódás gyerekek a nagyhetet ünnepre hangolódva töltötték, hiszen a tanintézményekben a pedagógusokkal közösen tojásfákat készítettek, hímes tojásokat festettek és ünnepi díszekbe öltöztették tantermeiket. A nagypénteki barkácsdélután rádadás lesz a gyerekek számára. 

A vámosgálfalvi RMDSz Nőszervezete a megszokottól eltérő Húsvéti Zsongást szervez, hiszen a hagyományossá vált kézművesfoglalkozás mellett, vetélkedőt szervez a gyerekeknek. A vetélkedőre benevező gyerekek a helyi húsvéti szokásokról, illetve Jézus kereszthalálának és feltámadásának történetéről kapnak kérdéseket, amelyeket egy háromtagú zsűri fog pontozni. Aki a legtöbb pontot gyűjti be díjazás képpen húsvéti ajándéktárgyakban részesül. 
Gratulálni tudunk az ötletgazdának és a csapatnak, hiszen ez által a helyi szokások fontosságát, továbbadását szorgalmazzák.

Koronkán évről-évre összegyűlnek nagycsütörtökön az asszonyok, gyerekek, fiatalok és közösen festik, díszítik a locsoló legényeknek szánt tojásokat. Jó hangulatban, régi szokásokat felelevenítve töltik a délutánt, ami a nagy előkészületekben feltöltődést is jelent a koronkai hölgyeknek.

 Összességében mindenhol Maros megyében a Nőszervezet tagjai igyekeztek  az ünnepi előkészületek mellett megszervezni együttléteket, jó hangulatot, egyszóval többet mint eddig!
Köszönettel tartozunk minden egyes hölgynek, aki időt, energiát nem sajnálva bekapcsolódott a Maros megyei Nőszervezet munkájába. Hiszem azt, hogy az elmúlt időszakban nagyon sokat tanultunk egymástól, erősítettük egymást, segítettük egymást. A 2016-os húsvét egy újabb kiváló bizonyítéka annak, hogy amit elkezdtünk azt folytassuk. 


hozzászolás