Biró Rozália március 15-i beszéde

2016-03-15


Biró Rozália: „Harcoljunk minden lehetséges, törvényes eszközzel megmaradásunkért, gyarapodásunkért, hiszen a ránk hagyott örökség az, hogy e földön élnünk, halnunk kell!”

Magyar sorsunk nagyszerűsége, hogy a karácsonyi születés és újjászületés ünnepe után, így tavasz fakadtakor talán kicsit megfáradtan, életutunk évről-évre odavezet ahhoz a mérföldkőhöz, amelyet az 1848-as ifjak hősiessége lobbantott lángra és, amely azóta is lángolva világít századok fölött.

Minden évben, ahogy az ünnephez közeledünk, fogalmazódik meg bennünk a kérdés, hogy milyen volt az a társadalom és az a közösség, amely ekkora nemzet- és hazaszeretettel megáldott ifjakat tudott kigyöngyözni magából, és felötlik az is, hogy milyen önzetlen és határtalan lehetett az a honszeretet, amely nyomán az anyák elengedték fiaikat, a feleségek pedig férjeiket meghalni a nemzetért.

Vajon tudunk-e hozzájuk méltó életet élni ma, 2016-ban? 
Vajon mi az üzenetük számunkra?

Üzenetük ma számunkra háromirányú: kiállni, képviselni, kiharcolni. Részben azt mutatja, hogy ki kell állni értékeinkért, jogainkért, hogy bátran talpra kell állni mindazért, ami fontos megmaradásunk érdekében. Ha az akkori események sodrását követjük, látjuk azt, hogy szinte pillanatokon belül emelkednek ki a tömegből azok a személyiségek, akik képviselni merték és tudták a közösséget. Nélkülük nem lett volna 12 pont, nem lett volna Nemzeti Dal, nem lett volna hívó, lelket felrázó hangja a szabadságharcnak. 
Ha megnézzük a mai romániai közösséget, megállapíthatjuk, hogy gazdag közösség vagyunk, hiszen olyan egyházi vezetőink és közösségi képviselőink vannak, akik kemény, következetes munkával, bátor kiállással vállalják közösségünk képviseletét. Az üzenet harmadik része pedig abban az „eget-földet rázó mennydörgésbenˮ konkretizálódik, amellyel a szabadságharc lezajlott. Nem elég kiállni és képviselni a közösséget életben tartó eszméket és értékrendet, hanem együttes erővel szükséges mindezek kiharcolása, Nem csak néhányan, hanem valamennyien harcba indultak a szabadság, egyenlőség, testvériség nevében. 

Álljunk mi is bátran, felemelt fejjel képviselőink mellé, és harcoljunk minden lehetséges, törvényes eszközzel megmaradásunkért, gyarapodásunkért, hiszen a ránk hagyott örökség az, hogy e földön élnünk, halnunk kell!hozzászolás