Együtt a méhnyakrák megelőzéséért! – Hétfőn rajtol az RMDSZ Nőszervezet és Dancs Annamari közös, tájékoztató kampánya

2016-02-06


„Az RMDSZ Nőszervezetének célkitűzései között kiemelt helyen szerepel az erdélyi magyar nők érdekeire, elvárásaira, és nem utolsó sorban problémáira való odafigyelés, illetve ezek képviselete és megjelenítése mind a politikában, mind pedig a köztudatban. Tevékenységeink által igyekszünk a nők specifikus igényeire koncentrálni, továbbá olyan gondokra is felhívni a figyelmet, amelyek sokunk életében jelen vannak. Ezek mentén a Pótolhatatlan vagy családunk és közösségünk számára szlogen alatt futó, a mellrák és a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatos tájékoztató kampányaink révén a rendelkezéseinkre álló eszközökkel minél tágabb körben szeretnénk felhívni az erdélyi magyar nők figyelmét a létező veszélyekre, a betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés és az időbeni felfedezés fontosságára” – fogalmazott Csóti Emese, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke.

Elmondása alapján az RMDSZ Nőszervezete, akárcsak a mellrák esetében, a méhnyakrákkal kapcsolatos tudnivalókról is egy szórólapot állított össze, amelyet online, valamint a kilenc helyszínes Dancs Annamari-turné során a megyei és területi szervezetek segítségével terjesztenek.

„Romániában évente 3000 nÅ‘ esetében fordul elÅ‘ méhnyakrákos megbetegedés. A statisztikai adatok alapján minden nap 9 nÅ‘ esetében diagnosztizálnak méhnyakrákot, és ebbÅ‘l 6 végzetes kimenetelű. Ezen elrettentÅ‘ adatokra is alapozva terveztük meg a kampányt és állítottuk össze a szórólapot, amelybe a méhnyakrákkal, valamint annak kockázati tényezÅ‘ivel, tüneteivel és megelÅ‘zési lehetÅ‘ségeivel kapcsolatos hasznos információkat foglaltunk bele. Mindez által a méhnyakrák súlyosságára, továbbá a rendszeres, évenkénti szűrés elvégzésének szükségességére szeretnénk rávilágítani, hisz a kezdeti stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya csaknem 100 százalék” – tájékoztatott Dr. Fehér-Kardos Gabriella, az RMDSZ NÅ‘szervezetének egészségügyért felelÅ‘s ügyvezetÅ‘ alelnöke.   

„Mindig hittem a közösség összetartó erejében, ezért szívesen vállaltam és vállalok szerepet az erdélyi magyarság ügyeiben. Ezúttal az erdélyi magyar nőket szeretném megszólítani. Mint nő a nőt. Rohanó életet élünk, ahol a család, a munka, a karrier sokszor elveszi figyelmünket önmagunkról, arról, hogy mi is nők vagyunk, hogy oda kell figyelnünk saját egészségünkre. Az RMDSZ Nőszervezete kezdeményezésének mentén most arra emlékeztetjük a nőket, hogy önmagukra és saját testi épségükre is fontos időt szakítani” – fejtette ki Dancs Annamari.

Az esemény-sorozat helyszínei és időpontjai az alábbiakban olvashatóak:
 
SZATMÁRNÉMETI
február 8., hétfÅ‘, 19 órakor a  Dinu Lipatti Városi Filharmónia termében
Jegyek elővételben a Filharmónia jegypénztárában és az Északi Színház jegyirodájában.
Tel. 0744-520-026
 
NAGYVÁRAD
február 9., kedd, 19 órakor a  Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében
Jegyek elővételben a Filharmónia jegypénztárában.
Tel.0728-078-721
 
MAROSVÁSÁRHELY
február 10., szerda, 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében 
Jegyek elÅ‘vételben  a Kultúrpalota jegypénztárában és  a Zebra zeneboltban.
 
SZÁSZRÉGEN
február 11., csütörtök, 19 órakor az Eugen Nicoara Művelődési Házban
Jegyek a Művelődési Ház jegypénztárában.
Tel.0741-024-882
 
ZILAH
február 12., péntek, 19 órakor a  Szakszervezetek MűvelÅ‘dési Ház termében

Jegyek elővételben az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének irodájában.

Tel. 0260-661-685

 
CSÍKSZEREDA
február 13., szombat, 19 órakor a Szakszervezetek MűvelÅ‘dési Házában 
Jegyek elővételben a Művelődési Ház jegypénztárában.
Tel.0266-311-295
 
BRASSÓ
február 14., vasárnap, 19 órakor a Patria Filharmónia teremben.
Jegyek elővételben az RMDSZ-irodában, a Brassói Lapok szerkesztőségénél, és az RMDSZ Négyfalusi Szervezetének irodájában.
 
SEPSISZENTGYÖRGY
február 15., hétfÅ‘,  17 és 20 órakor a  Tamási Áron Színház  nagytermében
Jegyek elővételben a Városi Szervezőirodában.
 
KOLOZSVÁR
február 16., kedd, 19 órakor a Farkas utcai Auditorum Maximum BBTE- Filharmónia termében Jegyek a Magyar Opera jegypénztárában, a RMDSZ megyei szervezetének irodájában és a KMDSZ irodában.


hozzászolás