Az RMDSZ Nőszervezete támogatja a 30 százalékos kvóta bevezetését 2020-tól

2016-01-22


Kedden, január 19-én került sor a „Nemek képviselete a politikában – kihívások és megoldások” című konferenciára, melynek keretén belül az RMDSZ Nőszervezetét Biró Rozália, szenátor, a szervezet elnöke és Száfta Szende, alelnök képviselte. A rendezvény meghívottjai a választási és helyhatósági törvény azon módosításáról értekeztek, melynek alapján az önkormányzati, valamint parlamenti választások keretén belül bevezetnék a 30 százalékos kötelező női kvótát a jelölt-listákon.

„Az RMDSZ Nőszervezete támogatja a 30 százalékos kvóta bevezetését 2020-tól, mivel fontosnak tartja a nők részvételi arányának növelését a döntéshozó testületekben. Túl azon,  hogy törvénybe foglaljuk ezt, meg kell szerezni azon nők számára a közösség támogatását és elismerését, akik közösség vezetői szerepet vállalnának. A célunk az emberközpontú, a hatékony érdekképviselet, amelyhez csapatban gondolkodó, közösségre figyelő, szakképzett nőpolitikusokra is szükség van. Nekünk, a közéletben és politikában képviseletet ellátó nőknek feladatunk, hogy támogassuk és bátorítsuk a szakterületükön már kiválóan teljesítő hölgyeket, annak érdekében, hogy a közéletben is szerepet vállaljanak. ” – fogalmazott Biró Rozália az eseményen.

A szervezet tevékenysége kapcsán Száfta Szende alelnök kifejtette: „Az RMDSZ Nőszervezete eddig is nagy hangsúlyt fektetett a különböző szakmai képzések szervezésére, amelyek a nők kompetenciáit hivatottak erősíteni, fejleszteni.  Ebben a tekintetben szükségesnek látjuk azt, hogy egy olyan alapot hozzanak létre, amely pályázati rendszerben, kimondottan a nők és nagy hangsúllyal a vidéki környezetben élő nők képzésére és szakmai trainingek szervezésére irányul.”

hozzászolás