Az Európai Néppárt Nőszervezetének alelnökévé választották Biró Rozáliát Münchenben

2015-10-30


Biró Rozália kifejtette: ”az RMDSZ sokévi Európai Néppárton belüli tevékenységének, a Nőszervezetünk eredményes munkájának, valamint az európai parlamenti képviselőink elismerésének volt fontos szerepe abban a nyitottságban, amellyel jelölésemet fogadták, és bizalmat szavaztak számomra e tisztségben. Célom, hogy a romániai magyar nők érdekeit képviselve, a szűlőföldön való érvényesülés lehetőségeiért, a nők hangsúlyosabb szerepvállalási lehetőségeiért, a nemek közötti egyenlőség megvalósításáért munkálkodjak a hároméves mandátumom során”.

A Nőszervezet kongresszusán egy állásfoglalást is elfogadtak a nők és az európai digitális menetrend témában, amelyben a nők hangsúlyosabb részvételét szorgalmazzák az információs és kommunikációs technológia ágazatában. Bálint Margit külügyi titkár kezdeményezésére az RMDSZ Nőszervezete módosító javaslatokat nyújtott be az állásfoglalás szövegét illetően, amelyeket elfogadott a kongresszus. Ezen módosítások értelmében a tagállamoknak és a helyi önkormányzatoknak tamogatniuk kell az alulról építkező kezdeményezéseket, mint például saját nyelven történő képzés, társulások illetve inkubátorházak létrehozása, partnerségben a helyi oktatási és üzleti szférával, bátorítva a nők részvételét ebben a legdinamikusabban fejlődő ágazatban.

Az Európai Néppárt Nőszervezete mintegy harminc államból több mint ötven nőszervezetet tömörít és a néppárti család politikai ideológiája mentén biztosít keretet a nők érdekképviseleti tevékenységének.

A EPP Nőszervezetének hat alelnöke van. Az elnökség tagjai: Doris Pack, elnök (Németország). Alelnökök: Lidia Bialek (Lengyelország), Mariya Gabriel (Bulgária), Maren Malthe-Sørenssen (Norvégia), Dubravka Šuica (Horvátország), Laura de Esteban Martín (Spanyolország), Biró Rozália (RMDSZ, Románia). Mandátumuk 2015 novemberétől 2018 novemberéig tart.


hozzászolás