Maradt minden a régiben! - tisztújító küldöttgyűlés a Maros megyei Nőszervezetnél

2015-10-26

Több fotó megtekintéséhez kattintson ide !

Október elején a szászrégeni Eugen Nicoară Művelődési Ház kistermében került sor az RMDSZ Maros megyei Nőszervezetének tisztújító küldöttgyűlésére. A szervezet alapszabályzatának megfelelően ugyanis kétévente újraválasztják a vezetőséget, és ez természetesen alkalmat ad arra is, hogy az előző mandátum tevékenységét elemezve újabb terveket fogalmazzanak meg. Az újdonság, hogy minden maradt a régi, vagyis a szervezet teljes testületét újraválasztották.

– Ez azt jelenti, hogy jól végeztük a dolgunkat – mondta a Népújságnak Csép Éva Andrea, a nőszervezet újraválasztott elnöke. – Ha csak a számadatokat nézzük, akkor létrejöttünk óta 42 fiókegységünk alakult, 425 rendezvényt szerveztünk, amelyekre több mint 10.000-en jöttek el. Ezek közül kiemelném a Marosvásárhelyen megszervezett Nők Akadémiáját vagy a vidéken igen népszerű Teázzunk a dokival! rendezvényünket. Szervezetünk mottója az, hogy a találkozásoknak lelke van, és én hiszem, hogy azt a lendületet és a lelkesedést, a tenni akarást, amelyet eddig is bizonyítottunk kollégáimmal együtt, továbbra is közösségünk hasznára fordíthatjuk – mondta Csép Éva Andrea.

A nőszervezet kétéves tevékenysége nem csak arra szorítkozott, hogy a nőket érintő témakörben szakértők meghívásával előadásokat szervezzenek. Vidéken a szervezet tagjai igyekeztek a falunapokon való részvételtől a tanszergyűjtésig, a hagyományápolásig olyan rendezvényeket szervezni, amellyel a tagok vagy akár az önkéntesként bevontak közösségépítőkként vesznek részt. Igen népszerű kezdeményezés volt például a Mosolygó karácsony rendezvénysorozat, amellyel a szegényebb családokhoz, gyerekekhez juttattak el cipősdoboznyi ajándékot. Nem a tárgyi ajándék gazdagsága, hanem a szeretet és odafigyelés jelentették azt az igazi meglepetést, amelyet minden ilyen helyzetben levő család meglátogatásakor tapasztaltak. Ehhez hasonló, de nem egy alkalomhoz kötődő program, amellyel a szórványközösséget segítik. Lelkészekkel közösen kerestek fel olyan nagycsaládokat, ahol több gyereket nevelnek nehéz körülmények között, nekik élelmiszert, ruházatot, játékot és tanszereket adományoztak. A nőszervezet büszke arra, hogy sikerült olyan konferencia- és képzéssorozatot megszervezni, mint a Sikeres Nők Iskolája, ahol nyolc sikeres nő mutatkozott be több mint 200 érdeklődő előtt. Saját karrierjükről, tapasztalatukról meséltek azoknak, akiknek talán ezáltal is lendületet, tanácsot adhattak arra, merre irányuljanak a jövőben. A Női Akadémia változatos témaköre pedig elsősorban azok szélesebb körét szólította meg, akik különböző szakterületeken tevékenykednek vagy szeretnének dolgozni. Az elhangzott előadások igazi műhelymunkaként nyújtott elméleti és gyakorlati tanácsokat az érdeklődőknek. Mindezek mellett a szervezet bekapcsolódott a húsvéti, a gyereknapi rendezvények, a majálisok szervezésébe. Vidéken pedig valójában fellendítették a kulturális életet és a hagyományőrzést, szorgalmazták helyi színjátszó csoportok, kórusok, falumúzeumok létrehozását és működtetését, farsangok megszervezését, kézműves-tevékenységek, fonók, kalákák újraindítását.

– Ez ad reményt arra – mondta a továbbiakban Csép Éva Andrea –, hogy folytassuk az elkezdett munkát. A következő mandátumban szeretnénk elindítani a mentorprogramot, fel szeretnénk térképezni a gyerek- és családbarát munkahelyeket, a bölcsődéket, de gondoltunk gyerekvédő törvénymódosító javaslat kidolgozására, a szórványprogram kiterjesztésére, képzések beindítására is. Ezenkívül sok más jó ötlet is elhangzott Szászrégben, amelynek megvalósításán a következők dolgoznak az elkövetkezendő két évben: Csép Éva Andrea elnök, Veress Tünde (Felső-Küküllő mente és Nyárádmente), Mester Ibolya (Felső-Maros mente), Trombitás Jolán (Mezőség és Alsó-Maros mente), Karácsony Erdei Etel (Marosvásárhely), Szentgyörgyi Anna (Alsó-Küküllő mente) alelnökök.hozzászolás