Molnár Zsolt: Az új esélyegyenlőségi törvény tartalmazza az RMDSZ nőszervezetének javaslatait is

2015-09-09


Új esélyegyenlőségi törvényt szavazatott meg a Képviselőház és ezzel lehetőséget nyitottunk a nemi esélyegyenlőség szélesebb körű megvalósítására, valamint a nők társadalmi szerepvállalásának fokozására” – nyilatkozta az őszi ülésszak második plenáris ülését követően szeptember 9-én Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei képviselője. A Román Parlament alsó háza egy két éven át terjedő tárgyalási és egyeztetési folyamat következtében fogadta el az új nemi esélyegyenlőségi törvényt, amelyben megtalálhatóak az RMDSZ Nőszervezetének, valamint a civil szervezetek javaslatai is.

Frissítésre volt szükség e téren, hiszen az európai uniós csatlakozás óta visszafejlődést tapasztalhattunk a nemi esélyegyenlőség terén. Üdvözöljük a nemi esélyegyenlőségért felelős országos ügynökség újbóli létrehozását, hiszen az utóbbi években a szakirányú hatóság egy minisztériumi iroda szintjére csökkent le” – mondta a törvény elfogadását megelőző vitában Molnár Zsolt. Az új esélyegyenlőségi törvény, szabályozásokat vezet be az egyenlő bérezés elérése érdekében, valamint erőteljes szankciókat szab a nemi diszkrimináció ellen. A törvény emellett hangsúlyt fektet a nőknek a médiában való méltányos megjelenítésére és előírja, hogy a közszférában a költségvetések tekintettel kell legyenek a nemi esélyegyenlőség megvalósítására. „Számos súlyos statisztikát hallhatunk a nők helyzetéről és remélhetőleg az új esélyegyenlőségi törvény, az új szabályozások, az ismét létrehozott ügynökség hozzájárul majd ahhoz, hogy a nők kellő önbizalommal, biztonságérzettel, a társadalom teljes jogú tagjaiként éljenek, dolgozzanak, alapítsanak családot. Meggyőződésem, hogy ebből az egész romániai társadalom nyerni fog” – zárta mondandóját Molnár Zsolt.

Az új esélyegyenlőségi törvényt 2013-ban nyújtották be a Parlamentbe. Az elmúlt két évben számos közvita és egyeztetés zajlott a kérdéssel kapcsolatosan, a kezdeményezők és a parlamenti szakbizottságok pedig sok esetben átvették a beérkező javaslatokat. A jogszabályhoz az RMDSZ Nőszervezete is fogalmazott meg módosító javaslatokat, amelyeket Molnár Zsolt, a Képviselőház Nemi esélyegyenlőségi bizottságának tagja nyújtott be. Ezek közül több megtalálható a törvény végső formájában.hozzászolás