Régi népviselet megőrzése és továbbadása Felcsíkon

2015-07-13


A Csíkdánfalvi Nőszervezet alakulásakor számos, elsősorban a nőket, családokat érintő célkitűzést fogalmazott meg, ezen belül pedig tevékenységét az értékmentés területére is kiterjesztette. 

A helyi nőszervezet elnöksége részéről kezdeményezés született a régi népviseletek felkutatására vonatkozóan, illetve azok bemutatására és megőrzésére, a felhígult viselethordás mérséklése okán. Az erről szóló bemutatót során nagyon sok asszony, leány csatlakozott a kezdeményezéshez, melyet követően stratégiát dolgoztak ki a régi viseletminták köztudatba való hatékony beépítése céljából. 

A stratégia első lépése egy felcsíki viseletvarró tanfolyam elindítása volt, amelynek sikere töretlen mindmáig. Felcsík minden települését képviseli egy-két személy a tanfolyamon és Kisné Portik Irén tudásának, illetve a Hargita Megyei Művészeti Népiskola, Hargita Megye Tanácsa és a Felcsík Kistérségi Társulás támogatásának köszönhetően a jelenlévők két év alatt elsajátíthatják a régi viseletvarrás mikéntjét és a képzés végeztével szakképzett diplomában is részesülnek. 

A viseletvarrás mellett, egy másik stratégiai lépés a viseletek népszerűsítése minden lehetsőséget kiaknázva erre. Az Ezer Székely Leány Napja egy nagyon jó lehetőség erre, hisz így a felcsíki régi, igazi viseletet, nemcsak a helyiek, de a határon túlról érkező vendégek is megismerhetik. Több, mint 30 teljes viseletet sikerült összegyűjteni, amelyeknek történetét, a viseletmustrát is értékelő Kisné Portik Irén segítségével a helyszínen meghallgathatják az arra érdeklődők.hozzászolás