Népviseletünk megörökítése Besztercén

2015-07-13


Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nők Szervezete  idei munkaterve közül megvalósításra került a Népviseletvarró Klub elnevezésű közösségépítő program. Az első, megbeszélő ülésen, június 18-án, a résztvevők a népviselet történetéről, a jellegzetes erdélyi viseletekről hallhattak egy rövid előadást, majd a helyi igények felmérése után a besztercei magyaros polgári viselet, valamint a zselyki népviselet megvarrása mellett döntöttek. 

A programra bejelentkező hölgyek érdeklődéssel és jó kedvvel láttak hozzá a népviselethez szükséges pártaminták kiválasztásához, megrajzolásához, majd a gyönggyel való díszítéshez. A Vadrózsa néptánccsoportnak is ezen összejövetelek keretén belül sikerült a zselyki népviselet egy részét megvarrni. 

A program folyamatos, minden második csütörtökön a női kaláka összeül, hogy hagyományainkat ápolják, viseletünket, úgy ahogy elődeink tették, közösen megvarrják, közben pedig a beszélgetésre, az ötletcserére, a kapcsolatok építésére, a nők kisközösségének erősítésére is sor kerül.  

A programot az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány támogatásával sikerült megvalósítanunk.
hozzászolás