Biró Rozália: „A nőknek az IT szektorban is szerepet kell vállalniuk” - Az RMDSZ Nőszervezete az EPP Nőszervezetének Nyári Akadémiáján

2015-07-04


Június 25-27. között zajlott Máltán az EPP Nőszervezetének Nyári Akadémiája, ,,Európa Digitális fejlődése és a gazdasági növekedés”, címmel, melynek keretén belül Biró Rozália elnök-asszony képviselte az RMDSZ Nőszervezetét. A mintegy huszonkét ország nőszervezeteiből érkező résztvevők, a dr. Doris Pack elnök-asszony által vezetett fórumon a digitális fejlődés kihívásairól, a nők IT szektorban való szerepvállalásáról, az Európai Unió IT stratégiájáról, és ezen belül a nők és férfiak egyenlő szerepvállalási lehetőségeiről hallhattak előadásokat.

A második napon zajlott kerekasztal-beszélgetések, ,,Nők a Cyberháború idején”, illetve ,,Hálózatépítés az IT felhasználók körében” címmel, igen változatos vélemények és tapasztalatok összehasonlítását tettek lehetővé. ,,Sajnos az IT szektorban, ahol az alkalmazottak fizetései jóval magasabbak, mint más területeken, a nők részvételi aránya, úgy a döntéshozatali szinten, mint a középvezetői vagy vállalkozói szinteken jóval kisebb, mint más tevékenységi ágazatokban. Ez a tény is hozzájárul ahhoz a fizetési szintkülönbséghez, amely ma átlagosan 16,7%  az EU tagállamok körében, a férfiak javára. Még mindig olyan területnek tartjuk az IT szektort, amely sokkal inkább férfiaknak ,,való”, mint nőknek.

Ugyanakkor figyelnünk  kell arra, hogy személyi felhasználóként is alapos ismeretek birtokában használjuk telefonjainkat, számítógépeinket, annak érdekében, hogy ne lehessünk adatbázisok feltörésének, megsemmisítésének áldozatai. Úgy az oktatási intézetekben, mint a munkahelyen  nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szakismeretek elsajátítására, illetve bátorítanunk kell a lányokat és nőket nagyobb szerepvállalásra ezen a szakterületen." - hangsúlyozta Biró Rozália az akadémia munkálatain.


hozzászolás