Napsütötte besztercei majális immár tizenötödjére

2015-06-03


Több mint hatszáz embernek keltette fel a figyelmét a tizenötödik alkalommal megszervezett hagyományos Besztercei Majális, amely folyó év május utolsó vasárnapján, 31-én került megrendezésre a városi gyűjtőtónál.

Az esemény helyszíne immár második alkalommal a városi gyűjtőtó, mely a résztvevők elmondása szerint, valamint a jelenlévők hangulatából kiindulva megfelelő az ilyen jellegű események lebonyolítására. Lehetőség van bográcsokat felállítani, sütkérezni, fagyizni, sörözni, szabadtéri játékokat megszervezni vagy egyszerűen asztal mellett, árnyékos helyen ülni és a rég nem látott ismerősökkel elbeszélgetni.

A szervezők ez alkalommal a majálist a gyereknappal kötötték össze, és számos gyerekprogrammal kedveskedtek. A gyerekek örömére idén egy népi játszótér is része volt a programnak, ahol a hagyományos körhintától a kígyókeresésig közel harminc érdekes játékban kipróbálhatták magukat. Továbbá érdekes vetélkedőkre is benevezhettek a majálisozók, ahol a legjobbak díjban részesültek, eképpen: tollaslabda – Guther Norbert és Kántor Csaba, röplabda – Guther Norbert, Barta Róbert és Kántor Csaba (A harcosok csapat), célbarúgás – Kerekes Dávid, ugrókötél – Horváth Heni, aknamező – Guther Andor, táblajáték – Kerekes Zoltán és a családi játékokban legjobbnak minősült a Guther család, Guther Norbert és Andor. Ugyanakkor az ottlévők a zselkyi fúvószenekar repertoárjából is meghallgathatott néhány dalt.

Ez idő alatt több helyen égett a bográcsok alatt a tűz, a bográcsban pedig főtt a különbözőképpen elkészített finom, magyaros gulyás. Gulyást készítettek a Nőszervezet képviselői Toók Katalin és Plesch Katalin, ugyanakkor elkészült Manci tanítónéni hagyományos gulyása is, valamint Zoltán Attila és Csete Mihály is íncsiklandó bográccsal kedveskedtek és természetesen az anyaországi vendégek is, Papp Csaba és Sztolyka Zoltán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye képviselői is egy magyaros gulyást készítettek. A jelenlévők kedvükre válogathattak a sok finomságból.

Négy órától kezdetét vette a kulturális program, a házigazdák és meghívottak köszöntőivel, amikor is Décsei Atilla, megyei elnök és Antal Attila, városi tanácsos amellett, hogy örömüket fejezték ki, hogy milyen szép számban jelentek meg a majálison a magyar emberek, egy igen fontos hírt is közöltek a résztvevőkkel, hogy a 2015-2016-os tanévtől megnyitja kapuit az önálló magyar iskola Besztercén. Továbbá Sztolyka Zoltán, Rozsály község (Magyarorzság) polgármestere is felszólalt, aki elmondta a magyar iskolával kapcsolatosan azt, hogy „fontos tudni azt, hogy Hunyadi János, akiről az iskolát akarják elnevezni, a Kárpát-medencéért küzdött, a benne élő összes nemzetért, az összes népért. Az, hogy itt Besztercén lesz egy magyar iskola mindennél fontosabb, hiszen, ha Beszterce kiürül és nem lesznek gyerekek, az olyan, mintha egy vár ürülne ki, és ha egy vár katonák nélkül marad, akkor nem lesz, aki megvédje ezt a területet. Az Önök dolga, hogy megvédjék ezt a területet!”

A Kolozsvári Magyar Főkonzulátust Csulák Péter konzul képviselte, aki köszöntő beszédében kifejtette, hogy „a magyar nemzet határai ott húzódnak, ahol még beszélnek magyarul. Ezért is nagyon fontos, hogy önálló lesz a magyar líceum, hogy vannak magyar iskolák, vannak magyar templomok. Mi magyarok itt voltunk, itt leszünk és most is itt vagyunk. Ezt meg kell mutatnunk, és meg kell őriznünk azokat a vívmányokat, amelyeket alkotmányos keretek között elértünk.”
Barabás Dénes, Hargita Megye Tanácsának képviselője is üdvözölte a Beszterce-Naszód megyei magyarokat, aki örömét fejezte ki, hogy részt vehet megyénkben, valamint megemlítette a szoros kapcsolatot is, mely a két megye között az Összetartozunk program keretén belül létezik. „A rendezvény sikerességét az is bizonyítja, hogy évről-évre újabb partnerségek jönnek létre. Bízunk benne, hogy rendezvényeinkkel évről-évre értéket teremtünk és őrzünk. A jövőnk tőlünk függ, ezért éljünk a lehetőséggel!”

Ezt követően fellépet a besztercei 6-os óvoda Csigabiga és a 10-es óvoda Katicabogár csoportjai, akik a Játékország című táncot mutatták be. Vezetők: Pásztor Tünde, Gorboi Enikő és Márton Aliz óvónők. Felkészítőjük: Antal Annamária. Továbbá a a 6-os számú óvoda Szívecskék csoportja, aki népi játékokkal és népi táncokkal szórakoztatták a jelenlévőket. Vezetők: Lakatos Ildikó és Szőcs Krisztina óvónők. Felkészítő: Szilágyi Ilona. A besztercei 13-as számú óvoda magyar csoportja Népi gyermekjátékokat mutattak be. Felkészítők: Oláh-Déé Melinda és Szikszai Szilvia Tünde óvónők.
Az óvodások műsorát a néptánc követte, amikor a besztercei Vadrózsa néptánccsoport két táncát a melegföldvári és a zselyki táncrendet mutatták be. A Hargita megyei Bögöz községből érkező Küküllő gyermeknéptánccsoport erre a különleges alkalomra udvarhelyszéki táncokat elevenítették színpadra.
A délutáni órákban a Selena együttes szórakoztatta a jelenlévőket, majd a napot a lajoskomáromi Keleti Sor Rock Band zárta ismert magyar dalokkal.
Mindezek mellett a téren végig úrrá lett a jókedv és a harmónia, és a jelenlévőknek alkalmuk volt eltölteni együtt, barátokkal, rokonokkal, rég nem látott ismerősökkel egy gyönyörű napot.

A XV. Besztercei Majális szervezői az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a Besztercei MADISZ. Támogatók: Hargita Megye Tanácsa, Szabolcs Szatmár Bereg megye Önkormányzata, valamint a Communitas Alapítvány.Forrás: www.beszterce.ro


hozzászolás