200 éves a bukaresti magyar oktatás – XIII. Bukaresti Magyar Napok - 2015

2015-05-12


A bukaresti magyar közösség 2015. május 4. és 10. között ünnepelte bukaresti magyar oktatás 200. évfordulóját, valamint a református egyház megalakulását. Sükei Imre református lelkész 1815. május 14-én alapította meg a bukaresti református egyházat, majd lelkészi lakásán elkezdte a magyar nyelvű oktatást. Ennek jegyében került sor a XIII. Bukaresti Magyar Napokra, amelynek szervezését a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság, az RMDSZ Bukaresti Területi Szervezet, az RMDSZ Nőszervezetének Bukaresti Területi Szervezete, a Bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum, a bukaresti magyar történelmi egyházak, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet, valamint a bukaresti magyar ifjúsági és diákszervezetek vállalták fel. 

„Megteremtettük a törvényes keretet az anyanyelvű oktatás számára” – hangsúlyozta Markó Béla, az RMDSZ-szenátor, a bukaresti magyar oktatás 200. évfordulóját ünneplő közösség rendezvénynyitó előadásán, május 4-én, a Petőfi Házban. Rámutatott: „Kialakítottunk egy törvényes keretet az anyanyelvű, önálló oktatás számára, azonban azzal szembesülünk, hogy ezt nem minden esetben alkalmazzák. (...) Az utóbbi időben Romániában sokan a már kivívott anyanyelvű oktatási jogokat is próbálják megcsonkítani. (...) Az etnikai, nemzeti identitási kérdés igenis lényeges kérdés, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a jelenlegi európai helyzet, ahol számos példa igazolja, hogy hová vezethetnek a megoldatlan etnikai feszültségek”.

A május 5-én megrendezésre kerülő gyermekkézművesség és a táncház, melyen a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar biztosította az élőzenét, népes közönséget vonzott: a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság táncterme túl kicsinek bizonyult, így a táncoktatásra az udvaron került sor.

A rendezvénysorozat gálaestjén, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem keretén belül működő Stúdió Színház május 6-i vendégszereplésén, a társulat tagjai Bródy Sándor A tanítónő című darabját adták elő, Gáspárik Attila rendezésében, az Elisabeta Színház, zsúfolásig megtelt termében. Ünnepi beszédet mondott Buday Richárd, a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság és az RMDSZ Bukaresti Területi Szervezetének elnöke, majd Nagy Károly-Zoltán, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének nagykövet-helyettese, Bencze Mihály, a Bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum igazgatója, és Gáspárik Attila rendező is köszöntötte a közönséget.

Május 7-én a Bukaresti Egyetem Idegen Nyelvek és Irodalmak Karán belül működő Hungarológia Tanszék történetét mutatta be dr. Szilágyi Szilárd, majd a magyarországi Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa koncertezett fergeteges hangulatot teremtve, de előtte még rendhagyó zeneórát tartottak a magyar iskola diákjai számára.

Május 8-án az Ady Endre Elméleti Líceum jelenlegi, május 9-én pedig volt diákjainak ünnepi műsorát, valamint a múltat felelevenítő fotókat, felvételeket tekinthették meg az iskolába betérők. Bencze Mihály igazgató köszöntője után beszédet mondott: Buday Richárd, a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság és az RMDSZ Bukaresti Területi Szervezetének elnöke, Polonyi Géza, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének II. o. tanácsosa, és Benyovszky Anna bukaresti magyar konzul. 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének üzenetét dr. Száfta Szende tanácsos tolmácsolta: „Vannak olyan helyek ebben az országban, ahol a magyar nyelvű oktatás elsődleges küldetésén, a tudásátadáson túl közösségmegtartó feladatot is teljesít. Ezeken a helyeken a nyelv az otthont jelenti, a családok összetartó erejét, az értékek átmentését olyan feltételek közepette, amelyek nem mindig kedveznek az értékátörökítésnek. Bukarestben a magyar oktatás a kitartó, szilárd értékekkel rendelkező személyiségek meg nem alkuvó munkája eredményeként gyökerezett meg és állta ki az idő próbáját. (...) Van egy bizonyosság, amely kétségtelenül átszövi ezt a kétszáz évet: a szakmájukkal és hivatásukkal szemben elkötelezett pedagógusok, a közösségi értékek mellett kiálló szülők, és az anyanyelvük szeretetében nevelkedett diákok nemzedékeken keresztül biztosították azt a folytonosságot, amelyet ma alkalmunk van ünnepelni”. 

Az oktatási minisztérium részéről dr. Nagy Éva államtitkári kabinetigazgató mondott beszédet, melyben az anyanyelv teremtő erejére hívta fel a hallgatóság figyelmét. 

A rendezvénysorozat záróakkordjaként, május 10-én, az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai a magyar történelmi egyházaknál mutatták be ünnepi műsoraikat, majd majálissal zárult a jubileumi ünnepség, amelynek megvalósításában az RMDSZ Nőszervezet bukaresti területi szervezetének tagjai oroszlánrészt vállaltak.hozzászolás