6. Hunyad Megyei Magyar Napok

2015-05-12

Több fotó megtekintéséhez kattintson ide !

Idén május 1. és 10. között  szerveztük meg a 6. Hunyad Megyei Magyar Napokat.  „Talán még mi, szervezők sem hittük, hogy megérjük az iskolába készülődés korát. De lám, itt vagyunk, és hat év elteltével büszkén mondhatjuk, hogy nemcsak megyénket pezsdítettük fel a Magyar Napok szervezésével, hanem példaként szolgáltunk más szórványmegyék számára is, bebizonyosodott ugyanis, hogy van akiknek, akikért tevékenykedni! A Magyar Napok egy olyan megálló hétköznapjainkban, amikor találkozunk, megpihenünk, amikor új erőt merítünk a jövő kihívásaihoz közösségi és egyéni szinten egyaránt. Mert ez a rendezvénysorozat nemcsak a kikapcsolódást szolgálja, hanem a multikulturális, színes nemzeti együttélés környezetében a magyar értékeket kívánja hangsúlyozni. Ugyanakkor a más nemzetiségűek felé a békés együttélés jó példáját is üzenjük. A Magyar Napok idei mottója: 25 év a 25 évesekért! Mert a rendezvény főszervezője, az RMDSZ, 25 éve végzi azt a munkát, ami lehetővé teszi iskoláink épülését, templomaink, magyar házaink működését és közösségeink megmaradását itt, Hunyad megyében is!”- olvashattuk a Takács Aranka az RMDSZ Országos Nőszerveztének alelnökének gondolatait a   Hunyad Megyei Magyar Napok programfüzetében.

Az RMDSZ Nőszevezete az elmúlt évekhez hasonlóan idén is oroszlánrészt vállalt, úgy a szervezésben, mint a különböző programok lebonyolításában. Célunk volt a Magyar Napokon a főzés mellett olyan programokat nyújtani, amelyekkel  nemcsak a hölgyeket szólítjuk meg, hanem a magyar közösségek családjait, továbbá, hogy szürke hétköznapjainkba egy kis színt, változatosságot, lelket vigyünk. Ennek érdekében a Nőszervezet küldöttgyűlésén abban egyeztünk meg, hogy újítani szeretnénk az ételkínálaton, így idén a gulyásfőzés mellett a Nőszervezet kolozsvári káposztát  készített. Május 1-jén a dévai Magyar Ház udvarán a főzés mellett a gyerekeké volt a fő szerep. Kicsinyeink rajzoltak, gyöngyöt fűztek, zsákban ugráltak, kipróbálhatták kézügyességüket, fociztak, énekeltek igényeiknek, kedvüknek megfelelően. Vasárnap az anyák kerültek előtérbe. A Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai, kicsik és nagyok, a  Nőszervezet, a Szivárvány Nyugdíjas Klub tagjai verses-zenés műsorral kedveskedtek az anyáknak. A programok  a megye településein tovább folytatódtak. Déván a hét során a Nőszervezet tagjai a különböző előadások – Vetési László: A nyelvi, vallási együttélés furcsaságairól, Csáky Pál: A felvidéki magyarok esélyei – utáni közös beszélgetésekre süteményekkel készültek. Szombaton pedig együtt készítettük el Déva főterén a kolozsvári káposztát, és természetesen minden közösségi megmozdulást támogattunk, minden rendezvényen jelen voltuk. Külön kiemelném a dévai  Téglás Gábor Elméleti Líceum diáktanácsát, diákságát,  akik szorgalmas munkájukkal, szeretetükkel, tenniakarásukkal járultak hozzá rendezvényeink sikeréhez. A Szivárvány Nyugdíjas Klub lendülete, kitartása példértékű mindenki számára. 

A nyitórendezvényünk  fénypontja az idén második alkalommal kiosztásra kerülő Barcsay Ákos-díj átadása volt. A kitüntetést minden esztendőben három olyan Hunyad megyei jelölt kapja meg, aki mindennapi áldozatos munkájával a dél-erdélyi magyar közösségek megmaradását szolgálja. Hunyad megyében nincs hiány a közösségépítő, áldozatvállaló, szívósan kitartó és megbízható emberből, így hosszú évekig, évtizedekig lesznek méltó jelöltek. Ez alkalommal dr. Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes asszony, Antal Amália, az RMDSZ Lupényi Nőszervezet elnöke, Szász János petrozsényi plébános részesült a Barcsay Ákos- díjban. A megnyitó ünnepség után pedig Nagy Feró  örvendeztette  a közönségnek.

Vajdahunyadon  a Nőszervezet tagjai kézimunka és képzőművészeti kiállítással, gulyásfőzéssel, kolozsvári káposzta készítésével, palacsintasütéssel készültek, a nyitógálán verses-zenés műsorral örvendeztették meg a nagyközönséget, a hét folyamán felavattuk a Baba-Mama Klubot, anyák napi műsorral kedveskedtünk az anyáknak a Magyar Házban. Újdonságnak számít, hogy idén először nagyszabású könyvcsereberét, színes programokat nyújtottunk  az érdeklődőknek, de minden Magyar Napi rendezvényen jelen voltak a hölgyek. – tudtuk meg Takács Arankától.

Antal Amáliától az RMDSZ Lupényi Nőszervezetének elnökétől, aki évek óta közösségének meghatározó személyisége megtudtuk, hogy „Lupényban nem beszélhetünk arról, hogy a Nőszervezet külön programokat szervezett. Mi együtt főztük meg a gulyást, szerveztük, fogadtuk a várpalotai Cserregő néptánccsoportot. A vulkáni, és az urikányi szervezettel közösen főztük meg a kolozsvári káposztát.  Szívvel-lélekkel támogattunk minden rendezvényt, fontos volt számunkra, hogy újra együtt legyünk, együtt olvassunk, élvezzük a kultúránkat, fiatalokat és időseket közelebb hozzuk egymáshoz.” 

Bogdán Ildikó, az RMDSZ Petrozsényi Nőszervezetének elnöke elmondta, hogy gazdag programot mondhat magáénak közössége  Európa-napi majálisra gyűltek össze, nyugdíjasok találkozóját szervezték meg. Náluk sem beszélhetünk külön Nőszervezeti tevékenységekről, hiszen a szórványban annak van kiemelkedő fontossága, hogy az ilyen alkalmakkor a magyarság együtt legyen.

A Hunyad Megyei Magyar Napokat a Bojtorján koncertjével záruk. Jó volt újra együtt lenni!

A közösségünk érdekében kifejtett önzetlen munkát köszönjük!

Kun-Gazda Kinga-Viola,
az RMDSZ Hunyad megyei Nőszervezetének elnöke






hozzászolás