Kimerített teakészlet a Maros megyei Nőszervezetnél!

2015-05-08


Az elmúlt mintegy másfél év mozgalmas és eseménydús volt a Maros megyei Nőszervezet életében, sok munkával, számos rendezvénnyel, és még több együttléttel. 

"Felmerülő problémákra kerestük a megoldást, megfogalmazódott igényekre kerestünk megoldást. Egy ilyen igény volt a nők részéről az egészségügyi kérdéseket körbejárni, foglalkozni egyáltalán ezzel a témakörrel. Éppen ezért, februárban indította útjára a Maros megyei RMDSZ Nőszervezete a Teázzunk a dokival! elnevezésű előadássorozatot."- fogalmazott Csép Éva Andrea a Maros megyei RMDSZ Nőszervezetének elnöke.

A program célja az volt, hogy minél több Maros megyei településre eljutni és kötetlen beszélgetések alkalmával információt átadni, kérdésekre válaszokat találni, egyáltalán foglalkozni a családok egészségügyi állapotával, közelebb hozni az orvost az emberekhez. A megye különböző településein olyan orvosok tartottak előadásokat, akik szakértői segítségét igényelték a hölgyek. 

Február óta közel 10 előadásra került sor Maros megye különböző településein: Szászrégenben, Magyarón, Nagyernyében, Sárpatakon, Gyulakután, Erdőszentgyörgyön, Nagysármáson, Dicsőszentmártonban, Nyárádszeredában és Udvarfalván. Az első Teázzunk a dokival! kiadást májusban zárja Vámosgálfalván a Nőszervezet, ahol Dr. Szász Jánosi Kinga pszichiáter beszél a szorongásról, stresszről és a depresszió kialakulásáról, jeleiről, kezeléséről. A stresszes, pörgős világunkban, nem árt végiggondolni mindennapjainkat, olyan tevékenységeket végezni, amelyekben örömünket leljük, amelyek feltöltenek, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, másokra odafigyelni. Erre talán a legalkalmasabb hely a nőszervezet!

Az előadássorozat állomásain különböző témákban hallhattunk előadást, többek között Dr. Lorenzovici Anna családorvos az oltások fontosságáról, a családorvos és beteg viszonyáról beszélt. Az együtt eltöltött estén a beteg jogairól is tájékozódtak a résztvevők miközben közösen elkortyolgatták teáikat.

Dr. Kolcsár Melinda endokrinológus, belgyógyász szakorvos két településen: Gyulakután és Sárpatakon is felhívta a figyelmet a kóros elhízás következményeire. Az előadást hallgatva sokan elgondolkodhattak, hogy bizony-bizony jobban oda kellene figyelniük táplálkozásukra, csontjaik erősítésére.

A nőket foglalkoztató gyakori témákról sem maradhatott el előadás, Dr. Bécsi János nőgyógyász szakorvos előadását a nőgyógyászati problémákról, betegségekről, betegségek megelőzéséről a szászrégeni hölgyek hallgathatták. A szakorvos részletesen beszélt a jó indulatú daganatok, fibrómák, a rossz indulatú daganatok, a méhnyakrák, petefészekrák gyakoriságáról, kezeléséről, és kialakulásuknak megelőzéséről. Fontos megjegyeznünk, ha időben fordulunk orvoshoz nagyon nagy arányban lehet gyógyítani az említett betegségeket, sőt sok esetben a műtét is elkerülhető.

Egy másik nőket foglalkoztató, hasznos információkkal telített előadás volt Dr. Kiss Éva gyermekgyógyász előadása a csecsemőgondozásról, a gyermek fejlődési szakaszairól, az egészséges táplálásáról. 

A fogászati problémákra is odafigyelt a Nőszervezet. Dr. Mártha Krisztina fogorvos Erdőszentgyörgyön 70 gyereknek végzett fogászati szűrést a Fogtündérek csapat önkéntes tagjaival, és sok hasznos, jó tanáccsal látta el a gyerekeket elkísérő anyukákat, apukákat, nagymamákat. 

Összességében megállapítható, hogy a Teázzunk a dokival! előadássorozat sikeresnek bizonyult, olyan egészségügyi kérdésekre kaphattak válaszokat a résztvevők, amelyeket talán más körülmények között nem tudtak volna feltenni. Az előadások során, a orvostól való félelmeket is “orvosolhatták”, hiszen emberközeli kapcsolatban, kellemes légkörben, jó hangulatban beszélgethettek szakorvosokkal. 

A tapasztaltak alapján az ilyen találkozókra igény van, éppen ezért az előadássorozat második részét ősszel indítja újra a Maros megyei RMDSZ Nőszervezete, úgy szervezve, hogy minél több településre eljusson egy-egy szakorvos.hozzászolás