Cica tanítónéni újabb könyvének bemutatója Besztercén

2015-05-08


Újabb könyvbemutatót szervezett az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a helyi Nőszervezet és az EMKE május 8-án a Besztercei Magyar Házban. Az esemény vendége M. Simon Katalin, az Andrei Muresanu Főgimnázium egykori tanítónője, aki nem az első kötetét mutatja be városunkban. A bemutatásra került legújabb kötete, amelynek címe „Ha eljön ideje”, nem gyermekverseket vet papírra, hanem eltér a költő eddigi megszokott versesköteteitől, hiszen „a lélek mélységeit, az emberi élet értékeit kutató, boncolgató, az ezer karjával átölelő szülőföld irátni szeretetet és a természet csodálatának nagyszerű költeményeit tartalmazza”, fogalmazott Sárkány Panna, nyugalmazott magyar szakos tanárnő, a kötet méltatója.

Az eseményt Plesch Katalin, a Besztercei EMKE elnöke és Décsei Atilla, az RMDSZ megyei elnökének köszöntő szavai indították, majd ezt követte Sárkány Panna megható méltatása, aki kitért arra, hogy „mi, besztercei magyarok ott voltunk Fazekas István nyolc könyvének bemutatóján, többször gyönyörködtünk Horváth Piroska sokat mondó festményeiben, tavaly Péter Veszelovszky Éva verseskötetével lepett meg bennünket és jelenleg a Besztercei Magyar Ház kiállító termének falaink Chereches Erzsébet festményei díszítik. Valemennyien már deresedő fejjel, őszi emberként élték meg és élik meg az alkotás örömét, láthatóvá téve egy megélt élet tapasztalatai által önmagukat és érzés világok által talán, mi is megérthetjük magunkat és a világunkat, amelyben élnünk kell, mert ha későn is, egyszer csak eljön az ideje, hogy a csíra szárba zökkenjen és gyümölcsöt teremjen”.

A kötet hatvanhét mély gondolatot hordozó, felnőtteknek írt költeményt tartalmaz „Ha eljön ideje”, „Hídat építeni”, „Gondolatok szülőföldemről”, „Székely hittel”, stb., amelyek a könyvbemutató ideje alatt maga, a szerző által felolvasásra kerültek. Mi. Simon Katalin, a 2013-as év elején, amikor a Világfa című kötetének bemutatóján vehettük részt, hogy ámbár jelenleg Sepsiszentgyörgyön él, mindig szívesen emlékszik vissza a Besztercén töltött évekre, amelyeknek emlékei több irodalmi alkotását ihlették. Ugyanakkor elárulta nekünk azt is, hogy a legkedvesebb versei közé tartozik a Mondd, és add tovább! című verse, amellyel minden gyermekverskötetét kezdi, így tehát a vers a csütörtöki könyvbemutatón is elhangzott.

Az eseményen jelen volt Baciu Márta, a tanítónő egykori diákja is, aki zongorakísérettel tette színesebbé az eseményt.Forrás: www.beszterce.ro


hozzászolás