Hunyad Megyei Magyar Napok

2015-05-02


Idén május 1. és 10. között  szervezzük meg a 6. Hunyad Megyei Magyar Napokat.  „Talán még mi, szervezők sem hittük, hogy megérjük az iskolába készülődés korát. De lám, itt vagyunk, és hat év elteltével büszkén mondhatjuk, hogy nemcsak megyénket pezsdítettük fel a Magyar Napok szervezésével, hanem példaként szolgáltunk más szórványmegyék számára is, bebizonyosodott ugyanis, hogy van akiknek, akikért tevékenykedni! A Magyar Napok egy olyan megálló hétköznapjainkban, amikor találkozunk, megpihenünk, amikor új erőt merítünk a jövő kihívásaihoz közösségi és egyéni szinten egyaránt. Mert ez a rendezvénysorozat nemcsak a kikapcsolódást szolgálja, hanem a multikulturális, színes nemzeti együttélés környezetében a magyar értékeket kívánja hangsúlyozni. Ugyanakkor a más nemzetiségűek felé a békés együttélés jó példáját is üzenjük. A Magyar Napok idei mottója: 25 év a 25 évesekért! Mert a rendezvény főszervezője, az RMDSZ, 25 éve végzi azt a munkát, ami lehetővé teszi iskoláink épülését, templomaink, magyar házaink működését és közösségeink megmaradását itt, Hunyad megyében is!”- tudtuk meg Takács Arankától az RMDSZ Országos Nőszervezetének alelnökétől. 

Az RMDSZ Nőszevezete az elmúlt évekhez hasonlóan idén is oroszlánrészt vállalt, úgy a szervezésben, mint a különböző programok lebonyolításában. „Célunk a Magyar Napokon a főzés mellett olyan programokat nyújtani, amelyekkel  nemcsak a hölgyeket szólítjuk meg, hanem a magyar közösségek családjait, továbbá, hogy szürke hétköznapjainkba egy kis színt, változatosságot, lelket vigyünk. Ennek érdekében a Nőszervezet küldöttgyűlésén abban egyeztünk meg, hogy újítani szeretnénk az ételkínálaton, így idén a gulyásfőzés mellett a Nőszervezet kolozsvári káposztát fog készíteni. Május 1-jén a dévai Magyar Háznál a főzés mellett a gyerekeké lesz a fő szerep. Kicsinyeink rajzolhatnak, gyöngyöt fűzhetnek, zsákban ugrálhatnak, kipróbálhatják kézügyességüket, focizhatnak, énekelhetnek igényeiknek, kedvüknek megfelelően. Vasárnap az anyák kerülnek előtérbe, iskolánk diákjai, kicsik és nagyok, a  Nőszervezet tagjai, a Szivárvány Nyugdíjas Klub tagjai verses-zenés műsorral kedveskednek az anyáknak.” – tájékoztatott Kun-Gazda Kinga-Viola, a Hunyad megyei Nőszervezet elnöke, aki még elmondta, hogy „A programok Déván a hét során folytatódnak. A Nőszervezet tagjai a különböző előadások utáni közös beszélgetésekre süteményekkel készülnek. Szombaton pedig együtt készítjük el Déva főterén a kolozsvári káposztát, és természetesen minden közösségi megmozdulást támogatunk, minden rendezvényen jelen leszünk. Külön kiemelném a dévai  Téglás Gábor Elméleti Líceum diáktanácsát, diákságát,  akik szorgalmas munkájukkal, szeretetükkel, tenniakarásukkal járulnak hozzá rendezvényeink sikeréhez. A Szivárvány Nyugdíjas Klub lendülete, kitartása példértékű mindenki számára. Köszönet a fáradhatalan munkájukért!”

Vajdahunyadon  a Nőszervezet tagjai „kézimunka és képzőművészeti kiállítással, gulyásfőzéssel, kolozsvári káposzta készítésével, palacsintasütéssel készülnek, a nyitógálán verses-zenés műsorral örvendeztetik meg a nagyközönséget, a hét folyamán felavatják a Baba-Mama Klubot. Újdonságnak számít, hogy idén először nagyszabású könyvcsereberét szervezünk, színes programokat nyújtunk az érdeklődőknek, de minden Magyar Napi rendezvényen jelen lesznek a hölgyek.”- mondta Takács Aranka.

„Lupényban nem beszélhetünk arról, hogy a Nőszervezet külön programokat szervez. Mi együtt főzzük a gulyást, szervezzük, fogadjuk a várpalotai Cserregő néptánccsoportot. A vulkáni, és az urikányi szervezettel közösen főzzük meg a kolozsvári káposztát.  Szívvel-lélekkel támogatunk minden rendezvényt, fontos számunkra, hogy újra együtt legyünk, együtt olvassunk, élvezzük a kultúránkat, fiatalokat és időseket közelebb hozzuk egymáshoz.” – tudtuk meg Antal Amáliától az RMDSZ Lupényi Nőszervezetének elnökétől, aki évek óta közösségének meghatározó személyisége. 

Bogdán Ildikó, az RMDSZ Petrozsényi Nőszervezetének elnöke elmondta, hogy reméli, az idei Magyar Napok sikeresek lesznek, és az idő is a szervezőkkel tart, amikor Európa-napi majálisra gyűlnek össze, vagy amikor épp a nyugdíjasok találkozóját szervezik meg. Náluk sem beszélhetünk külön Nőszervezeti tevékenységekről, hiszen a szórványban annak van kiemelkedő fontossága, hogy az ilyen alkalmakkor a magyarság együtt legyen.

A közösségünk érdekében kifejtett önzetelen munkát köszönjük!hozzászolás