Az ezerarcú Nő

2015-04-24


A házigazda Adorjáni Csilla püspökné, az Evangélikus Egyház Nőszövetségének elnöke, a rendezvényt példabeszéd-részlettel indította, mellyel  a Nő szerepeinek, feladatainak összetettségére világított rá. 

Ezt követően Biró Rozália és Horváth Anna arról osztották meg tapasztalataikat arról, hogy közéleti szerepvállalásaikat, politikai tisztségeiket hogyan tudták összeegyeztetni feleség és anya szerepükkel. ,,Kemény, következetes munka, szerető, támogató családi háttér és nagyszerű csapat szükséges ahhoz, hogy sikeres vezető legyen egy Nő" – hangsúlyozta Biró Rozália szenátor.

Horváth Anna alpolgármester-asszony szerint, ha egy reflektorfényben dolgozó nő elront valamit, azzal sok más nő esélyét ronthatja el. Éppen ezért különböző szerepeiben mindig ön-azonos módon nyilvánul meg, hiszen csak így tud hitelesen cselekedni. Ahhoz, hogy családanyaként is helyt tudjon állni, jó szervezésre van szükség, meg arra, hogy az együtt töltött időt mindig tartalmasan használják ki.

A rendezvény második felében a két politikusasszony az RMDSZ szövetségi életéről, a közösségi elvárások teljesítésének lehetőségeiről és folyamatairól, a romániai magyarság egységének szükségességéről beszélt.

A hallgatóság kérdéseire válaszolva az RMDSZ 12. Kongresszusának mottójáról is válaszgondolatok hangzottak el. Az Újratervezés  mottó, azt a valós helyzetet tükrözi, miszerint  a Szövetség huszonöt éves felnőtté vált, a felnőtt minden pozitívumával és korlátaival együtt. Felelősségteljes érdekképviseletet biztosít, a Kárpát-medence legeredményesebb nemzeti kisebbségi érdekképviseletét, ezt mutatják az elért eredmények, azonban ember-közelibb, érthetőbb módon kell állandó párbeszédet folytatnia a magyar közösséggel. Az újratervezési folyamatban kiemelkedő, sokrétű szerepkör jut a Szövetség Nőszervezetének, hangsúlyozták.

,,Valamennyien, akik itt, a szülőföldünkön élünk és akarunk élni a továbbiakban is, felelősséggel tartozunk azért, hogy ,,közösségi szőttesünket" - melyet mindennapi életünk cselekedeteivel szövünk -, úgy  alakítsuk, hogy abba beleszőjük sajátos mintáinkat, színárnyalatainkat, gyermekeink itthon-maradásának lehetőségeit. Ennek a szőttesnek pedig olyannak kell lennie, mint nagyanyáink kendőinek: elszakíthatatlannak, száz év múlva is használhatónak.” - zárta a beszélgetést Biró Rozália.
hozzászolás