A nők szerepe a demokráciában

2015-04-24


Az Európai Néppárt Nőszervezetének tagjai Varsóban találkoztak az elmúlt hét végén, hogy a nők a demokrácia megerősítésében játszott szerepéről beszélgessenek. Romániát az RMDSZ Nőszervezetének részéről Domokos Melinda, a Brassó megyei elnök képviselte.

A Konrad Adenauer Alapítvány és a lengyel Nőszervezet égisze alatt szervezett sokféle nemzetiség és párt találkozója egy gyümölcsöző vitába torkollt, ami a nők múltbeli és jelenlegi kihívásait illeti a poszt-kommunista országokban. Az EPP Nőszervezetének elnöke Doris Pack éves beszámolója után beszédet mondtak Lengyelország, Horvátország, Albánia, Bulgária és Románia küldöttei.

Domokos Melinda az RMDSZ Nőszervezetének országos tevékenységéről számolt be, elmondva, hogy az alakulás óta 23 megye/területi és 191 helyi szervezetet épített fel másfél év alatt. Bemutatva a jelenlegi parlamenti és önkormányzati arányokat, kifejezte reményét, hogy a Nőszervezetnek köszönhetően több nő fog közéleti szerepet vállalni az elkövetkező választásokon.

A kerekasztal beszélgetés előtt az EPP Nőszervezetének Küldöttgyűlése megszavazta Csehország Nőszervezetének tagfelvételét is. A tunéziai női aktivista, Hayet Kebaier a megnyitó vacsorán osztotta meg tapasztalatait és nézeteit a nők helyzetének fejlődését illetően az Arab Tavasz forradalmat követően, amely a jelenlevőkben mély nyomott hagyott arra vonatkozóan, hogy a világ egyes pontjain jogaikért valóban az életükkel harcolnak a nők.hozzászolás