Együtt tudunk biztosítani hatékonyabb érdekképviseletet! – Biró Rozália elnök a Nőszervezet kongresszusi dokumentumát bemutató beszéde

2015-04-19


„Ha egy nő bekerül a politikába, megváltozik az élete, 
Ha sok nő kerül be a politikába, megváltozik a politika.”
– Alföldi Andrea, a Magyar Nők Szövetségének elnöke

Tisztelt Kongresszus!

Az RMDSZ Nőszervezete szerves része a Szövetségnek. Azok a nők nagy többsége, akik ma a szervezeteinket alkotják, eddig is az RMDSZ szervezeteiben dolgoztak, önzetlen közösségépítő tevékenységet folytatva, 25, 20, 10 vagy 1 éve, és meggyőződésem, hogy a szövetségi munka legalább felét felvállalták és véghezvitték.

A kongresszusi dokumentumunk az RMDSZ Nőszervezetének középtávú célkitűzéseit, e célkitűzések eléréséhez szükséges akciótervek körvonalait tömöríti, amelyek a romániai magyar nők és egész közösségünk elvárásaira jönnek válaszként.

Az én feladatom, ma 2015 áprilisában, az RMDSZ Nőszervezetének elnökeként az, hogy innen a 12. Kongresszusról, az Újratervezés kongresszusáról felkérést intézzek Önökhöz, tisztelt férfi kollégák, arra vonatkozóan, hogy elfogadják szövetségi létünk egyik legfontosabb újratervezési részét, azt hogy, az első sorban, a reflektorfényben, a döntéshozatalban hangsúlyosan ott legyenek a Nő politikusok, a Nő vezetők, a Nő véleményformálók, a Nő közösségépítők.

Tisztelt Kongresszus!

Nem állunk itt ma kötelező kvóta elfogadásának szükségességéről beszélve, mert bízunk, tisztelt férfi kollégák, a felelősségteljes viszonyulásukban, a bölcsességükben, a saját tapasztalataik őszinte mérlegelésében, amely minden bizonnyal azt mutatja, hogy a nő kollégáik valóban társak a Szövetség építésének útján, önzetlen, fáradhatatlan, gyakorlatias, problémamegoldó, odafigyelő, támogató, a feladatokra mindig „jelen”-t mondó társak. 

De itt állunk és meggyőződéssel mondjuk az elmúlt 25 év, a Nőszervezet 2 éve után, hogy a nőknek is ott a helye a döntéshozatalban, a vezetői tisztségekben. Ehhez kérjük bölcs, a közösségi érdeket szem előtt tartó döntésüket.

Együtt többek vagyunk és ezt tudjuk jól.
Együtt jobb döntéseket tudunk hozni.
Együtt tudunk biztosítani hatékonyabb érdekképviseletet!

Az RMDSZ Nőszervezetének a 12. Kongresszuson elfogadott dokumentuma ITT olvasható. hozzászolás