Szigorítana a Büntetőjogi Törvénykönyv előírásain Biró Rozália

2015-03-25


 „Az Országos Rendőrség által kiadott statisztikai adatok szerint 2014 februárjától decemberéig 28.208 bántalmazást jelentettek be, melyből 18.897 nők és kiskorú lányokra vonatkozott. Kiemelten fontosnak tartom azon jogszabályi korlátok erősítését, amelyek segítségével csökkenthetjük a fizikai bántalmazások ilyen magas számát” – nyilatkozta Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora március 24-én azt követően, hogy a Parlament felsőháza iktatta azt a jogszabály-tervezetét, amely a Büntetőjogi Törvénykönyv módosítását célozza. 

Biró Rozália, a Szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Állandó Bizottságának elnöke által benyújtott törvény-tervezet célja az, hogy a 30 napos gyógyulást meghaladó, bántalmazásból eredő fizikai sérülés esetén is, az elkövetőt 6 hónaptól 5 évig tartó szabadságvesztésre ítéljék.

Az egyén ellen elkövetett erőszak, nemcsak az érintett személy problémája, hanem az egész társadalomé, hiszen ez emberjogi ügynek minősül” – tette hozzá az RMDSZ Bihar megyei szenátora. A továbbiakban Biró Rozália elmondta: míg a jelenlegi formában, csupán a 90 napon belül gyógyuló testi sérülések okozóját büntetik 6 hónaptól 5 évig tartó szabadságvesztéssel, benyújtott módosító javaslat értelmében, az európai joggyakorlatra alapozva már a 30 napos gyógyulást meghaladó, bántalmazásból eredő fizikai sérülés esetére is szabadságvesztési büntetést szabna.







hozzászolás